Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блестящо трио френски музиканти свирят "Френска рапсодия" у нас

Клара Изамбер - Жари, арфа, Пол-Мари Кузма, виолончело и Флориан Кузен, флейта
Снимка: Зала "България"

Асоциацията за културен обмен Art Gallery Constantin-France ще зарадва за пореден път родната публика с един изключителен концерт в Камерна зала "България" в София, където на 12 ноември 2022 г. от 19.00 ч. ще звучи "Rhapsodie à la Française" (Френска рапсодия).

“Много съм щастлива да посетя за първи път България и да открия тази красива страна и нейната публика. Най-вече съм развълнувана, че ще споделя любовта си към един емблематичен френски репертоар от началото на ХХ век, който ми е толкова близък. Нетърпелива съм да усетя впечатленията на българските меломани от тази така експресивна, рафинирана и поетична музика”, споделя специално за слушателите на програма “Христо Ботев“ Клара Изамбер- Жари, арфист и преподавател в Консерваторията на Амиен.

Само след броени дни, Клара и колегите й Флориан Кузен (флейта) и Пол-Мари Кузма (виолончело) ще представят “Rhapsodie à la Française” в Камерна зала “България.

“В изкуството намирам вдъхновение за собствения си живот, но и да дам живот на другите. Психичното състояние на лекаря е много важно за цялото общество. Ние най-много имаме нужда да черпим сили от изкуството и от красотата в живота“, казва в ефира на “Нашият ден“, директно от Франция, д-р Елена Радева-Николова. Тя и съпругът и са двама лекари, които създават фондация “Арт Галери Константин Франс“, подкрепяща талантливите творци от двете страни. Те свързват своята мисия и с подкрепата на европейската култура.

“Знам, че е много трудно след пандемията да намираме време за култура. Бих искала да си пожелая малко повече спокойствие на всички хора по земята. В момента най-важното за всички не е да има мир и да имаме повече доверие едни към други. Да дадем шанс на красотата да влезе в живота ни“, посочва още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Art Gallery Constantin France е призната от френската държава за асоциация с обществена значимост за културен обмен. Основната ѝ цел е популяризиране на европейската култура и изкуство. До момента тя е инициирала и организирала множество изложби, спектакли и концерти, както на български творци във Франция, така и на европейски - в Пловдив и София


Снимки: Зала “България“, impressio.dir.bg
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна