Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още четирима могат да бъдат обвинени за смъртта на военния пилот край Шабла

Поне още четирима военни могат да бъдат привлечени като обвиняеми по случая Терзиев, тъй като са заемали контролиращи функции по време на обучението. Това смята Димитрина Попова, съпругата на военният пилот Валентин Терзиев, който загина при изпълнение на служебните си задължения с МиГ-29 при учение край Шабла. 

Поводът е, че военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов, зам.- командир на АБ "Граф Игнатиево", по случая със смъртта на летеца. Припомням, че по време на учението Орлов е бил ръководител на стрелбите. Това се случи 17 месеца след катастрофата. 

По думите на Попова това са полк. Юри Луканов, зам.-началник на Щаба по операциите на ВВС, който е по висшестоящ от полк. Методи Орлов, зам.- командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, който е бил зам.- ръководител на учението, командирът на ВВС ген. майор Димитър Петров и командирът на АБ "Граф Игнатиево" генерал Николай Русев, който е отговарял за подготовката на състава, участващ в тренировката. 

Стана ясно още, че Методи Орлов е водил такъв тип учения за първи път. Затова съпругата на загиналя пилот настоява да се провери дали Орлов и Терзиев са имали необходимата подготовка за извършването на тренировъчното упражнение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна