Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според вдовицата на подп. Терзиев има и по-виновни за смъртта му

Прокуратурата може да привлече и други обвиняеми за смъртта на военния пилот

Много вероятно е да има и други обвиняеми за смъртта на подп. Валентин Терзиев, чийто изтребител се разби по време на учения край Шабла миналата година, съобщиха от военно-окръжната прокуратура в София.

Днес от там посочиха още от мотивите за повдигнатото обвинение на заместник-командира по летателната подготовка на авиобазата "Граф Игнатиево" полк. Методи Орлов. 

Въз основа на заключенията от експертизите е удостоверена неговата вина, информира говорителят на военно-окръжната прокуратура на София кап. Евгения Деянова. "Има доказателства, че са нарушени един куп разпоредби, регламентиращи такъв тип обучения, документи, заповеди, устави - в резултат на тяхното неспазване е получен този резултат. След като наблюдаващите прокурори по делото са преценили доказателствата - а те са значителни, са повдигнати обвиненията. В резултат на действията или бездействията на командира, които са правно регламентирани, е настъпил този резултат".

Самолетът е на значителна дълбочина на дъното на Черно море, съобщи още Деянова.

Според Софийската Военно-окръжна прокуратура ръководителят на стрелбите по време на учението полковник Методи Орлов не е изпълнил задължението си да нареди прекратяване на учебната стрелба по мишената, когато самолетът МиГ-29 е снижил под 4000 метра височина. По тази причина му е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, както и нанасянето на значителни щети на Министерството на отбраната за над 9 млн. лева.

Деянова уточни, че на база гласни съобщения е станало ясно, че Орлов е разпоредил снижаването на пилотирания самолет на височина, за която майорът не е бил подготвен. На база на съдебно-инженерна и авиационна експертиза е повдигнато обвинението.

Междувременно съпругата на загиналия военен пилот Валентин Теризев коментира в социалните мрежи работата на прокуратурата и повдигнатото обвинение. "Има и друго, по-отговорно лице, което изобщо не е привлечено в хода на производството", пише в профила си във Фейсбук вдовицата Димитрина Попова. Това е първата, изразена от нея позиция за единствения обвинен за смъртта на съпруга й - зам.-командирът на АБ "Граф Игнатиево" полковник Методи Орлов. 

В социалната мрежа тя коментира изказване на военния министър Димитър Стоянов, в което той изразява надежда за оправдателно решението спрямо Орлов.

Ръководителят на стрелбите се определя със заповед на ръководителя на ВВС, утвърдена от Министерството на отбраната и определено това не е полк. Орлов.  Какво прави той там, кой го изпрати и с какви отговорности, пита съпругата на загиналия пилот.

Има още много факти за изясняване, освен твърде закъснялата експертиза на черната кутия. Имал ли е право на допуск до този полет полк. Терзиев и въобще обект ли е на разследване, защото това определя друга причина за инцидента, като основна и дава  друго измерение на престъплението, пише още в поста на Попова.

Постът й завършва с въпроса: "Ще привлече ли Прокуратурата правилните и всички отговорни лица, с точните факти и обстоятелства, или ще изпрати случая в битието?" 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39