Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара дава 7 млрд. турски лири за проекти в Северен Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

7 млрд. турски лири ще преведе Анкара на кипърските турци до края на тази година. Сумата бе обявена от турския вицепрезидент Фуат Октай по време на посещението му в северната част на острова в сряда. На обща церемония той откри и представи редица проекти, финансирани от Анкара.

Посланието за съществуването на две суверенни равноправни държави на острова отправи турският вицепрезидент Фуат Октай от строителната площадка на най-мащабния и спорен проект, чието изпълнение е в ход.

Новият представителен комплекс в северната част на Никозия включва "президентски дворец", сграда на "парламента", джамия и "национална градина". Той ще струва около 2,5 млрд. турски лири /близо 140 млн. евро/ и се финансира изцяло от Турция.

Проектът е "символ на суверенитета и независимостта на кипърските турци, най-големият печат на днешния и утрешния им ден", каза Фуат Октай. Той предупреди, че тези, които се противопоставят на реализацията му, ще се изправят срещу Турция.

Поредица протести, включително и по време на визитата на Октай, проведоха опозиционни партии и граждански организации. Според тях това е политически проект за засилване на влиянието на Турция върху общността на кипърските турци.

Фуат Октай увери и че Анкара предприема необходимите действия за международното признаване на самообявилата се Севернокипърска турска република.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна