Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мехмед Юмер: Терорът е една от кървящите рани на Турция

"Преди избори хората се изправят пред дилемата за избор между свобода и сигурност"

Турските полицаи се опитват да обезопасят района пред джамията след експлозията на бул. "Истиклял", Истанбул, Турция, 13 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арестувано е едно лице, оставило бомбата, предизвикала експлозия в Истанбул, съобщи Анадолската агенция, която цитира турския вътрешен министър. Не се съобщават подробности за самоличността на арестувания. Но в първото си изявление по въпроса турският президент предположи, че става дума за жена и каза, че "мирише на тероризъм".

Този атентат доказа, че терорът е една от кървящите рани на Турция, заяви пред БНР Мехмет Юмер, журналист и международен наблюдател.

"Има призив да не се разпространява фалшива информация". Турският журналист Мехмет Ялмаз обаче критикува Закона за дезинформацията и каза, че не е в полза нито на обществото, нито на властите.

Търси се почеркът на извършителя, обясни Юмер:

"Имаше анализатори, които казаха, че ако е жена, може да се насочи вниманието към ПКК и ислямистките терористични организации, като ДАЕШ, които използват такива. Никой обаче не огласява конкретни данни".

Много анализатори споменаха, че тези неща се случват в предизборна обстановка, напомни той.

"От 2015 година не е имало атентат от такъв мащаб. Преди избори хората се изправят пред дилемата за избор между свобода и сигурност. Спекулативно би било да се каже кой стои зад атентата", посочи Мехмет Юмер.

Коалиция от шест партии се изправя срещу Ердоган и е готова да води битка на живот и смърт, а това го притеснява.

"Проучванията сочат, че в Истанбул и Анкара тази коалиция води пред него, при това с десет пункта", анализира експертът.

Цялото интервю на Силвия Великова с Мехмет Юмер може да чуете в звуковия файл.

Редакционна бележка:

Първоначалното заглавие на статията е сменено във връзка със съображения на интервюирания Мехмет Юмер, че не отговаря на казаните от него думи. БНР, спазвайки духа на своята редакционна независимост, реши да направи промяната, ръководейки се от добрите журналистически практики.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна