Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антония Дончева - Доня: "НЕ СИ САМА" - дори един случай на насилие е ужасно много

Изложба "НЕ СИ САМА" – част от проактивна кампания против домашното насилие над жени, ще бъде открита днес (14 ноември) в пространството пред Кристал в София. Изложба е посветена на все по-нарастващото домашно насилие над жени и ще остане там до 27 ноември.   

"Лицата на кампанията са популярните актриси Йоана Буковска-Давидова, Десислава Бакърджиева, Биляна Георгиева, Дария Симеонова и Силвия Петкова. Те безвъзмездно влизат в ролята на жертва на домашно насилие. Целта е да се покаже на обществото, че на всеки може да се случи. Целта на фотоизложбата е да покаже как всъщност изглеждат жертвите на домашно насилие, чиито белези (ментални и физически) често пъти остават скрити от обществото". 

Това каза в предаването "Преди всички" гримьорът Антония Дончева - Доня, "нарисувала" белезите върху моделите за снимките. 

"В моето обкръжение имам приятелки, които са потърпевши от домашно насилие. Една едва оцеля от тази домашна война. По неофициални данни в България всяка трета жена е жертва на домашно насилие - независимо дали е психически, емоционален или физически тормозът... Докато като общество не разберем, че дори един случай на насилие е ужасно много, нищо няма да се промени. Искаме да събудим емпатията в обществото - когато чуем или видим, че някъде около нас се извършва насилие над някого, да се обадим на 112. Можем да спасим живот... Жертвите не знаят, че не е достатъчно да се обадят на 112, но и че трябва да подадат жалба срещу насилника. Проблем е, че когато жалбата се подаде нощем, късно вечер, в събота, в неделя, тя не се завежда". 

"Ужасяващата истина е, че домашното насилие над жени се задълбочава както у нас, така и по света. За съжаление, този проблем често остава нечут, неразбран и затворен в рамките на семейството. Екипът зад тази кампания работи безвъзмездно, за да накара както жертвите да потърсят помощ и закрила, така и да приобщи цялото общество към този многопластов проблем. Социалната среда играе ключова роля в разпознаването на жертвите на домашно насилие и овладяването на този проблем. Идентифицирането на проблема пред самите жертви също е от огромно значение, тъй като много от жертвите не се разпознават като такива или не осъзнават колко тежки и трайни са последствията за тях и за т.нар. "косвени жертви", които стават неволни наблюдатели и най-често са деца", казват организаторите

Интервюто с Антония Дончева - Доня можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна