Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят концепцията за линейния парк в София

| обновено на 14.11.22 в 15:55
Снимка: Зелен ринг София

На 15 ноември официално ще бъде представена концепцията за реализация на линейния парк в София. Изоставени и рядко използвани пространства в централни градски райони съществуват във всички големи градове. Запазването на съществуващи постройки и смяната на предназначението им е практика чрез която се опазва културното наследство и се пестят ресурси. Някои от многото примери за това са: Ню Йорк Хайлайн, Цюрих ИМ виадукт, Нардбантрасе Вупертал.

В София съществуват повече от 20 км изоставена жп инфраструктура, включително принадлежащи пространства, сгради и бивши гари. “Зелен ринг София“ е независим проект, целящ адаптирането на изоставени пространства и жп линии около центъра на София в нова инфраструктура, която да свърже градската среда.

Той представлява една отделена от трафика, свързана вело и пешеходна зона, която обединява парковете в града, централни и периферни квартали и много спортни и културни съоръжения. Може да бъде използван както за алтернативен вид транспорт, разходки, почивки и туризъм, така и като платформа за културни, спортни и образователни мероприятия.

Целта е да се обедини града и да се съживят изоставени градски пространства и занемарени квартали.


“Представлява едно трасе от 30 км, можем да си представим едно зелено околовръстно. По тези бивши железопътни трасета отдавна не върви влак и там е избуяла растителност и дървета. Те са се превърнали в едни прекрасни тихи места. Искаме да ги запазим и да използваме потенциала им“, казва в ефира на “Нашият ден“ Светослав Александров, съосновател на фондация “Зелена линия София“ и допълва.

“Представяме си го с алея за пешеходци и велосипедисти. Искаме да запазим жп линиите и те да са елемент от цялото. Да запазим паметта на това трасе и да разказваме историята на старите товарни железопътни линии, защото са били много интересен и хубав елемент от цялото“.

“Потенциалът на проекта е да свързва различните квартали. Това ще допринесе за тяхното обединяване и по някакъв начин ще обедини зелената система на града.  Минава и през изоставени индустриални зони, които имат огромен ресурс и биха могли да се развият в бъдеще, а в момента са неизползваеми и рядко се посещават от хората“, посочва още той и подчертава:

“Може би това ще е първият ринг в Европа. Има такъв в Атланта, в САЩ, има и проект в Париж в момента. Можем да се гордеем, че има нещо, с което София да дава пример на останалите градове“.

“Този проект е нещо изключително важно за хората в града. Установихме, че около 247 000  човека ще получат пешеходен достъп до трасето, за което си говорим днес. Има много хора, които в момента нямат връзка със зелената система на града и нямат пешеходен достъп до нея. Имаме и много паркове, които не са свързани по между си“, казва в ефира на “Нашият ден“, Станимира Николова, урбанист от екипа на общинско предприятие “Софияплан“.


Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

Снимки: Зелен ринг София

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна