Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са рисковите фактори за отключване на диабет?

Доц. Даниела Попова
Снимка: ИСУЛ

Заболеваемостта от диабет непрекъснато нараства, обясни пред БНР доц. Даниела Попова, която е началник на Клиниката по метаболитно - ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна“.

„Повече от хората са с тип 2. Често срещано е и преддиабетното състояние. Причините за това се крият в хроничния стрес, неправилното хранене, злоупотребата с алкохол и цигари“.

Наскоро проведени проучвания показват, че хората с диабет в България са половин милион, а тези с преддиабет са около 15%, разясни тя.

„20% от хората със затлъстяване имат преддиабет. Наднорменото тегло е един от отключващите фактори. Ние призоваваме да се провеждат скрининги на рисковите лица. Това са хора с фамилна обремененост, с хипертония, високи липидни нива и хората с индекс на телесна маса над 25“.

Нормата на кръвната захар е между 3.5 и 5.5, напомни доцент Попова.

„Всяка цифра над 5.5 на литър в кръвта насочва към такъв проблем“.

Тя призова да бъдем отговорни към себе си.

На първо място трябва да обърнем внимание на теглото си. Да се борим със стреса и да се храним по-здравословно, за да отдалечим тази болест. Добре е да се намалят енергийните храни, като мазнини и захари, да се приемат повече варива, ядки и риба. Много здравословна е средиземноморската диета

Диабетът е заболяване, от което на повърхността може да няма никакви оплаквания. Дългото му присъствие обаче води до увреждане на всички съдове. Развиват се неврологични и очни проблеми, нарушение в оросяването на крайниците и сърдечно-съдови заболявания“.

Днес в ИСУЛ се предоставя възможност за безплатни консултации и изследвания. Ако има повече желаещи, те ще бъдат приети в следващите дни.

Цялото интервю на Таня Милушева с доц. Даниела Попова може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!