Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Пламен Ралчев: Атентатът в Истанбул идва в много удобен момент за Ердоган

Доц. Пламен Ралчев
Снимка: Стопкадър, Euronews BG

Атентатът в Истанбул идва в много удобен момент за турския президент Реджеп Ердоган.

Това мнение изказа пред БНР доц. Пламен Ралчев, ръководител на катедра "Международни отношения" в УНСС.

"Подозрително бързо се извършват арестите, разследванията и т.н., което може да ни насочи в една друга линия на разсъждение, че всичко това ще послужи за разчистване на сметки - както във вътрешнополитически план с кюрдите, така и във външнополитически, защото ще даде поредният картбланш на Ердоган за поредна военна операция в Сирия за разчистване на кюрдските сирийски милиции", коментира той.     

Според анализатора политическата формула за оцеляване на турския президент Реджеп Ердоган на изборите следващата година е той да участва в "такова сложно уравнение с много неизвестни, в което не можем да си представим решение без Ердоган". 

По думите на доц. Пламен Ралчев дистанцирането между САЩ и Турция е заради подкрепата на Вашингтон за кюрдските сили в Сирия: 

"Това е една от точките на напрежение, която от години стои в отношенията между двете страни. Сега Ердоган отново ще извади на преден план тези различия и ще започне да ги използва, за да получи нещо друго в отношенията си със западните партньори. ... Условностите, с които турският президент много умело лавира, са формулата за неговото политическо оцеляване. Следващата година е знакова за Турция - ще се проведат ключови избори и всичко, което Ердоган прави през следващите месеци, ще бъде свързано с това как той да оцелее в турската политика".

Интервюто на Георги Марков с Пламен Ралчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна