Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"При честата смяна на правителства се загуби позицията на България за енергийна политика на ЕС"

Илияна Йотова: Служебното правителство вдигна много високо летвата

"Влизането ни в Шенген не прави по-несигурна външната граница на ЕС, а точно обратното"

Илияна Йотова
Снимка: Ани Петрова

При честата смяна на правителства и министри се загуби позицията на България за европейската енергийна политика и Зелената сделка.

Това заяви пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Когато си мълчим и когато след това сме принудени да изпълняваме решение, което мнозинството в ЕС е взело, никога няма да можем да отстоим своя национален интерес докрай. Ако България има своята стратегия и е изработила своя модел, който да бъде най-евтино за хората и в същото време и сигурно, и е успяла, ако не да го защити, то поне да каже мнението си в ЕС, такава позиция на всеки член на Съюза е уважавана. Когато си мълчиш, не казваш и чакаш някой друг да реши, няма как да ти бъде защитен интересът", коментира тя. 

Според вицепрезидента служебното правителство на Гълъб Донев е вдигнало много високо летвата, защото "много неща, които бяха изоставени през последните 7 месеца на редовния кабинет, се случиха":

"И по отношение на стабилността на страната и нейните финанси, и по отношение на доставките (на природен газ - б.р.), и по отношение на интерконектора с Гърция, и по отношение на Плана за възстановяване". 

Илияна Йотова смята, че България е допуснала още през 2011 година техническите критерии за приемането на страната ни в Шенген да бъдат изместени от политически.

"Едно от условията в договора е в момента, в който една страна стане част от Шенгенското пространство, всички останали страни правят всичко възможно да се укрепи още повече тази външна граница. Т.е. България ще получи допълнителна помощ от ЕС и от отделните страни. Влизането ни в Шенген не прави по-несигурна външната граница на ЕС, а точно обратното".

По думите на вицепрезидента, ако България и сега, през декември, не бъде приета в Шенген, това ще увеличи броя на евроскептиците и ще даде глътка въздух на всички популистки националистически партии в Европа.

"България, Румъния и Хърватия трябва да обединят дипломатическите си усилия, да съберем всяко лоби и да проведем тази битка за Шенген", подчерта Йотова.

"Голям въпрос е обучението на децата с аутизъм. Кое е по-подходящо - дали да се вкарат в естествена среда с други деца, или да се занимават с тях специалисти в домашна среда. Разбира се, как да се финансира цялата тази система. Не може да стане на час по лъжичка. Трябва стратегия и перспектива как да се действа", каза вицепрезидентът Йотова, под чийто патронаж в Плевен се проведе международна конференция за аутизма.

По думите ѝ разговорът за деца в неравностойно положение или деца с увреждания не трябва да бъде под общ знаменател, а те имат специфични нужди:

"Колкото по-добре са идентифицирани и се съставят различни екипи, толкова по-резултатни ще са усилията в работата с тях".   

Интервюто на Георги Марков с Илияна Йотова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!