Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли риск за парите от Фонда за справедлив преход?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Под риск ли са парите от Фонда за справедлив преход, които се отпускат за прехода на икономиките във въгледобивните региони у нас? Повече от 1 милиард евро са планирани в програмата и при адекватни действия България може да запази средствата, отговориха депутати на опасенията на енергийни експерти. А представителите на местната власт изразиха опасения за разходването на парите и постигането на целите в териториалните планове. Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) организира дискусия с фокус бъдещето на въглищните региони и зелената трансформация в сектора. 

Фондът за справедлив преход и финансирането на зелената икономическа трансформация във въглищните региони на България са поставени под въпрос заради сегашния вид на териториалните планове, които не предлагат визия и конкретни инициативи за прехода на икономиките на въглищните региони. Липсва и ясна времева рамка за затваряне на въглищните централи, смятат от ЦИД. 

Мартин Владимиров предупреди, че първият транш от средствата е под риск:  

"Важно е правителството да се активизира в следващите месеци, да подобри амбицията на плановете, за да може плащанията да започнат от догодина. Те биха били достатъчни за трансформация на регионите. С тези средства да се насърчат регионалните иновации, високотехнологични отрасли, да се насърчи развитието на малкия и среден бизнес". 

България трябва да има териториален план за всеки регион с това, което предстои и какво ще прави - по години, за да се виждат развитието, инвестициите и напредъка, заяви председателят на комисията по икономика в парламента Мартин Димитров: 

"При адекватни действия и при план ще се справим, ще бъде наваксано и средства няма да бъдат загубени. Очаквам в началото на следващата година да развитие по темата - за план за действие по региони". 

В най-добрия случай страната ни ще получи парите, но при определени задължения - новите критерии на ЕС като правилото, според което поне 30% от европейските средства да се насочват за климатични политики. Страната ни ще трябва да приеме дългосрочна стратегия за декарбонизация и постепенно преустановяване на използването на изкопаемите горива. 

Конкретна времева рамка и ясен график за извеждане от експлоатация на въглищните централи засега липсва, а кметовете на Перник, Кюстендил и Стара Загора твърдят, че хората не са готови да приемат предизвикателствата на зеления преход. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени