Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Соколов: Ако третият мандат бъде даден на БСП, ГЕРБ ще се изплаши от коалиция с тях

Емил Соколов
Снимка: Личен архив

Парламентът работи, без да е връчен първият мандат, с надежда, че ще успее да се сформира по-стабилно мнозинство, което да преведе страната през кризите. Това обясни пред БНР политическият анализатор Емил Соколов.

„Тази задача не е лека, защото политическите сили са разнородни и несъвместими – като идеология и по важни за обществото теми. Аз по-скоро клоня към възможността да се отиде на избори. Важно е кабинетът да не се случи с цената на много сериозен компромис. Ако ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ успеят да се договорят, това би означавало пълно делигитимиране на вторите и връщане на бял кон на първите“.

Съставянето на правителство с кратък срок на действие е възможно, ако партиите успеят да се договорят по някаква програма, смята анализаторът.

„За да се случи това, те трябва да имат консенсус по въпроси като правосъдната реформа и тази в КПКОНПИ, приемането на бюджет и инфлационните мерки. Евроатлантизмът не може да бъде панацея. Едно правителство не може да управлява само с фокус върху външната политика, неглижирайки вътрешните проблеми“.

ГЕРБ може да получи подкрепа от ДПС и от „Български възход“, но това ще им нанесе сериозна репутационна щета, отчете Емил Соколов.

„ГЕРБ може да спечели и ако предложи, и ако не го направи. Ако предложи, ще се покаже като отговорна партия. Ако ДБ и „Продължаваме промяната“ директно откажат подкрепа, може да се отиде на втори мандат, защото господин Борисов е обидчив“.

Съставянето на правителство на малцинството с втория мандат звучи нелогично от политологична гледна точка, обясни той.

„През последните дни „Продължаваме промяната“ дава индикации, че това не е работещ вариант."

Ако искаме да имаме правителство с хоризонт до местните избори, топката е в полето на ГЕРБ, смята Соколов.

„Не мога да си обясня опитите им да избягат от тази отговорност“.

Ако третият мандат бъде даден на БСП, което е доста възможен вариант, ГЕРБ ще се изплашат от влизане в коалиция с тях, прогнозира анализаторът.

„Дълги години основна опорка им беше, че ни пазят от комунистите. Но при тях всичко е преходно. Те затоплиха отношенията си с президента“.

ГЕРБ спечелиха изборите с една кошница, пълна с популистки обещания, тяхна отговорност е да ги реализират, заяви още Соколов.

Разломът между БСП и „Продължаваме промяната“ е сериозен, отчете още той.

Съвсем скоро няма да е възможно да говорим за съюз между тях. Различията по ключови въпроси, като хартиената бюлетина, са големи“.

Гласуването с хартиената бюлетина е проблем, защото изборните машинации не са малко в България, убеден е Емил Соколов.

„Тя засилва тези процеси. Не съм видял хора, които да не се оправят с машината“.

Той коментира и проблемите, за които се говори в БСП, ДБ и ПП.

„Партиите, за които се говори, че са пред разпад, са част от предишната управляваща коалиция. Не смятам, че тези теории се тиражират случайно по адрес на опоненти на ГЕРБ и ДПС, колкото и конспиративно да звучи“.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Емил Соколов може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна