Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко подобрение на икономическите нагласи в Германия и в цялата еврозона през ноември

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и за цялата еврозоната се подобриха значително през ноември с оглед на надеждите, че инфлацията в скоро време ще започне да отслабва, въпреки че като цяло икономическите перспективи остават мрачни.

Това показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се повиши рязко през ноември с 22,5 пункта до -36,7 пункта от -59,2 пункта през октомври, достигайки най-високо ниво от юни насам, докато осредните прогнози бяха за доста по-слабо повишение на индекса до ниво от -50,0 пункта.

Около 50,8% от анкетираните анализатори прогнозират влошаване на икономическата активност през следващите месеци, докато 14,1% от тях очакват тя да се подобри, а 35,1% не очакват промяна.

Zew индекси на икономическите нагласи и на текущите условия в Германия


"Това повишение най-вероятно е свързано преди всичко с надеждата за скорошен спад на инфлацията. В този случай политиците няма да трябва да "натискат спирачките" на паричната политика толкова силно и/или толкова дълго, колкото се опасяват", коментира данните от проучването президентът на ZEW професор Ахим Вамбах, но в същото време добави:

"Икономическите перспективи за германската икономика обаче все още са очевидно негативни".

Оценката за текущата икономическа ситуация в Германия пък се подобри през ноември до -64,5 пункта от -72,2 пункта месец по-рано, докато очакванията бяха за по-умерено повишение до -68,4 пункта.

Проучването на института ZEW също така показва, че и индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона отбеляза солидно подобрение, повишавайки се с 21,0 пункта до ниво от -38,7 пункта. Показателят за текущата икономическа ситуация в еврозоната пък се повиши през ноември с 5,5 пункта до -65,1 пункта.

Индексът на инфлационните очаквания в еврозоната спадна рязко през ноември за втори пореден месец до -52,2 пункта от -35,8 пункта през октомври.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна