Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р София Ангелова:

Защо шофьорите със сънна апнея са опасни?

В тютюневия дим се съдържат 8400 токсични вещества

Снимка: Rawpixel

На 17 ноември 2022 г. ще се проведе конференция "Сънната апнея - опасност за движението по пътищата", която се организира от Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и е подкрепена от Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата. Един от рисковите фактори за развитие на сънна апнея е тютюнопушенетоВ "Нашият ден" пулмологът д-р София Ангелова посочва, че това е изключително опасно заболяване за самите пациенти, защото то дава усложнения и то е опасно за движението по пътищата. То става причина за дневна сънливост.

Д-р София АнгеловаСпоред д-р Ангелова тютюнопушенето е изключително важен фактор за развитие на сънната апнея да прогресира в своето развитие. Доказано е, че в тютюневия дим се съдържат 8400 токсични вещества, които поставят на риск организма на всеки пушач.

Симптомите на обструктивната сънна апнея са нощно хъркане с апнеични паузи, дневна сънливост, задух и обикновено наднормено тегло. Характерни чести епизоди на прекъсване на дишането, придружени от силно хъркане и като цяло намаляване на въздушния поток към белите дробове по време на сън. Апнеята причинява чести събуждания на пациента, който ще изпита усещането за липса на въздух.

"Като лекари, трябва да помогнем на хората, които имат симптоми на сънна апнея да потърсят помощта на пулмолозите. Разполагаме със специални въпросници, които оценяват наличието на сънливост през деня“, казва д-р София Ангелова.

Вируси и бактериални инфекции

"В сезона на вирусите, когато хората, започват да се събират, по-често в затворени помещения да не забравяме дистанцията, защото в едно затворено пространство един болен от респираторна вирусна инфекция, ако говори за една минута отделя 250 вирусни частици, ако киха отделя 50 000, ако кашля силно те стигат до 800 хил. Представете си какво вирусно натоварване е това“, посочва д-р Ангелова.

Противоепидемиологичните мерки не бива да се пренебрегват и ролята на маските е изключително важна. "Нека болният човек да пази три дни леглото, защото той ще спаси себе си от усложнения, от вторична бактериална инфекция и няма да заразява хората около себе си", подчертава пулмологът.

Целия разговор с д-р София Ангелова можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени