Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велияна Йорданова е концертмайстор на най-големия оркестър в Португалия

Единственият оперен театър в Португалия има над 200-годишна история, сега там работят музиканти от 18 държави, разказва цигуларката

Велияна Йорданова
Снимка: Ася Пенчева

Концерт-майстор на най-големия оркестър в Португалия е българката Велияна Йорданова.

Йорданова е концертмайстор на единствения оперен театър в Португалия.

Концертмайсторът в един оркестър не само дава тона ла, за да се настоят струнните инструменти в началото на концерта. Концерт-майсторът е онзи музикант, който следва прочита на диригента, изнася соловите партии и подава звученето на оркестъра.

Според списък, направен почти на шега от диригента Пламен Джуров преди години, 48 оркестъра по цял свят имат за свой водач българи. Велияна Йорданова е част от този списък.

Туристическият трамвай №28

Срещата с нея започва на улицата в Лисабон, сред тълпата от хора и звука на трамваи, до самата опера Театро "Сао Карлош".

С такъв гид влюбването в Лисабон е неизбежно. Тесните улички, изкусно подредените павета на всички тротоари, сградите с пъстри керамични плочки азулежу, полъха на океана, вкусните пащел де ната, песните на уличните музиканти.

Но това, което Велияна Йорданова иска да покаже с най-голяма гордост, е Операта. В изумително красивата голяма зала концертмайсторката е у дома си.

"Кралската ложа – кралете оттук са гледали. Има запазени ложи от векове, от поколение на поколение се предава традицията с ложата. На всяка премиера са тук. Има няколко фамилии, които имат ложи."

У нас такава зала нямаме, така че е въпрос на въображение да си представите колко е впечатляваща обстановката, съчетала аристократизъм в интериора и модерност в най-съвременната озвучителна и осветителна техника.

"Аз нямах никакви връзки, просто свирих, просто се явих на конкурс, бях приета. Предложиха ми още в частен оркестър, малък, концерт-майсторско място. Той просъществува три години, през това време с европейски пари, европейски проект, се направи голям симфоничен оркестър, който да може да свири и опера, и симфонични концерти, и балети. Мултифункционален оркестър, един-единствен", разказва Велияна Йорданова.

В оркестъра работят специалисти от 18 националности.

Операта в ЛисабонЕдинственият оперен театър в Португалия има над 200-годишна история. В него през Втората световна война представленията не са спирали, страната е била неутрална.

"Тук са идвали да пеят големите певци."

В Лисабон си има публика за операта. Идват и хора от други градове, за да гледат опера, допълва цигуларката.

Португалците много добре усвояват европейските средства, споделя свои граждански наблюдения Йорданова.

"Пред очите ми си опасаха държавата с магистрали. Пътища – прекрасни. Мостове – прекрасни. Цялата инфраструктура. В квартала, в който аз живея, който е бил в 30-те години много модерен курорт, беше пълно с изоставени сгради, уникално изоставено. Сега е райска градина. Всичко се обнови, разцъфтя."

В България уважението към музикантите от миналото вече не съществува, прави тъжна съпоставка не в полза на страната ни Велияна Йорданова.

"Има страхотно уважение към възрастните хора. Това нещо в България не го забелязвам."

Чуйте повече в звуковия файл. 

Снимки: Ася Пенчева

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени