Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Лазарова: Фундаментална промяна в изборните правила се прави на коляно

"ИК отново е като Кутията на Пандора"

Снимка: Ани Петрова

Връщане на хартиената бюлетина, заличаване на Район "Чужбина", премахване на Обществения съвет към ЦИК, увеличаване на броя на членовете на ЦИК, вдигане на броя на заявленията за откриване на секция зад граница. Това са част от промените в Изборния кодекс, които депутатите одобриха на заседание на правната парламентарна комисия, което продължава повече от 15 часа. По предложение на ДПС тече дискусия дали да бъдат заменени настоящите машини за гласуване с нови оптични устройства.

Върви се към ограничаване на възможностите за участие на избирателите, смята Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

"Ограничиха се възможностите за участие на избирателите зад граница, изтри се изцяло възможността за някакво електронно гласуване. Предложението на ПП за премахване на преференциалния праг за пренареждане на листите, което можеше да увеличи избирателната активност, за която всички са загрижени, не бе прието от останалите."

По думите ѝ "несериозно изглежда подобна фундаментална промяна в изборните правила и технологията на гласуване да се прави на коляно между първо и второ четене, а както се случва и преди първи петли".

Този изборен маратон се води в условията на служебно правителство, уточни тя.

ИК отново е като Кутията на Пандора, посочи Лазарова в предаването "Преди всички".

На последния вот избирателната активност е спаднала равномерно и в секциите с хартиено гласуване, и в тези с машини спрямо юли миналата година, отбеляза още тя.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

Снимки: Ани Петрова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна