Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийски магнат отделя 500 млн. долара за фонд за възстановяване на Украйна

Андрю Форест, австралийски милиардер и магнат в минната промишленост
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийският магнат от минната промишленост - Андрю Форест обяви в четвъртък ангажимент от 500 милиона долара за стартирането на международен инвестиционен фонд на стойност 25 млрд. долара, предназначен да помогне на Украйна да се възстанови след инвазията на Русия, съобщава Ройтерс.

Инициативата Зелен растеж на Украйна ще се фокусира върху изграждането на инфраструктурни проекти в енергетиката и комуникациите, включително зелена енергийна мрежа, според прессъобщение от семейната инвестиционна група на Форест - Tattarang.

В прессъобщението беше цитиран и украинският президент Зеленски, който приветства инвестицията и каза, че тя ще помогне на Украйна да стане най-бързо развиващата се икономика в Европа.

"Андрю и аз се съгласихме, че няма да подменяме боклукчийската руска инфраструктура от комунистическата ера, а вместо това ще преминем към най-новите технологии", каза Зеленски и добави: "Ние ще се възползваме от факта, че това, което руснаците са унищожили, може лесно да бъде заменено с най-новата, най-модерна зелена и цифрова инфраструктура".

Тази седмица Русия засили ракетното си нападение срещу Украйна, насочвайки се към градовете и енергийната инфраструктура в това, което, според Киев, е най-тежката вълна от ракетни удари за близо деветте месеца на войната.

Форест, основател на австралийска компания за желязна руда Fortescue Metals Group, каза, че консултациите за фонда, който ще помогне на Украйна да се възстанови и да "влезе в златна ера", са в ход от март насам и включват разговори с министър-председателя на Австралия - Антъни Албанезе, с президента на САЩ - Джо Байдън, с бившия британски премиер Борис Джонсън и други лидери.

Фондовият мениджър BlackRock Inc помогна с надлежната правна проверка, каза Андрю Форест. Миналата седмица Blackrock подписа меморандум за разбирателство с Украйна, за да й помогне да привлече частен капитал.

"Ще изградим ново бъдеще, а не просто да заменим миналото. Искаме украинският народ да знае, че ние ще бъдем с вас, помагайки ви да постигнете силен икономически растеж в Европа“, каза милиардерът Форест.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени