Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са предизвикателствата, пред които се изправят днешните студенти?

Снимка: iStock

Днес отбелязваме Международния ден на студентите. Датата е избрана през 1941 година от Международния студентски съвет в Лондон, където се е състояло първото честване в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други девет негови колеги, загинали на 17 ноември 1939 година. На тази дата хитлеристки части в окупираната Чехословакия атакуват  протестиращи студенти от Карловия университет в Прага. Освен загиналите, други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.

На същата дата студенти от Политехниката в Атина започват протест срещу военната хунта през 1973 година. Той е смазан, а армията влиза с танкове в университета.

През 1989 година отбелязването на този ден в Прага дава началото на Нежната революция. По тази причина той се чества в Чехия и Словакия и като Ден на свободата и демокрацията.

Даниел Парушев от Национално представителство на студентските съвети отбеляза пред БНР, че днес има български студенти, които са в Прага на конференция на Европейския студентски съюз.

По време на пандемията се научихме на много неща, но колегите са изключително щастливи, че се върнаха в присъствена среда и коридорите на висшите училища са пълни, обясни още той в предаването „Хоризонт до обед“.

„На дневен ред обаче отново идват проблемите със студентските общежития“.

Образованието в България е добро, смята Даниел Парушев .

„Излезе статистика на МОН, че 99% от завършващите университет хора в България успяват да си намерят работа. По данни на НОИ, повечето от студентите в големите университети успяват да започнат да работят по специалността си“.

Данните на ЕК сочат, че хората през следващите 10 години ще сменят работата си по 3-4 пъти, напомни Парушев.

"Могат да сменят дори сферата. Някои процеси ще изчезнат. Трябва да умеем да се адаптираме"

Той е убеден, че е необходима добра подготовка още в училище.

Емилиян Митков също беше гост на предавенто "Хоризонт до обед". Той учи „Компютърни науки“ по време на гимназиалното си образование, продължава да учи тази специалност и една година в СУ. После прави рязък завой и започва да следва „Драматургия“ в НАТФИЗ. Разбира обаче, че изкуството му дава най-много.

Ивана Стоилкова също е студент по "Драматургия". Тя осъзнава, че хората на изкуството в България не получават голямо заплащане.

"Ние обаче имаме нужда да се чувстваме щастливи. Има нещо вътре в нас. Правим го за себе си и за българското изкуство. То има нужда от промяна".

Емилиян Митков  призна, че Академията му е дала много.

"Ние преминаваме през всички дейности на драматургията. Самото образование ни показа в какви аспекти може да се развиваме. Хубавото на това да учиш изкуство е, че никога не си сам. Ние искаме заедно да правим изкуство с нашите колеги".

Цялото интервю на Спас Крайнин с Емилиян Митков, Ивана Стоилкова и Даниел Парушев може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени