Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага таван на цените на газа от 275 евро/MWh, който да се активира при определени условия

Кадри Симсон, европейски комисар по енергетика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предлага таван на цените на газа в ЕС да се налага при наличието на две условия, обяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон след заседанието на комисарите в Страсбург.

Мярката да бъде задействана, ако дериватът по индекса TTF на нидерландската газова борса надхвърли 275 евро за мегаватчас (MWh), като в същото време цените по този индекс да са с 58 евро по-високи от референтните цени на втечнения газ в глобален мащаб в продължение на 10 последователни търговски дни в рамките на две седмици.

Еврокомисар Симсон обясни, че в такива случаи задействането ще става автоматично, без да са необходими допълнителни процедури. Тогава Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори веднага ще трябва да публикува предупреждение за пазарна корекция в Официалния вестник на ЕС и да информира Комисията, Европейският орган за сигурността на пазарите и Европейската централна банка.

На следващия ден корекционният механизъм трябва да влезе в сила и поръчки на деривати по този индекс над тази цена не трябва да се приемат. В предложението са заложени предпазни клаузи, които да гарантират сигурността на доставките и пазара.

След като ценовият таван бъде въведен, Брюксел ще изиска страните членки на ЕС да уведомят Комисията за усилията си да предотвратят увеличаването на потреблението на енергия.

Еврокомисар Симсон поясни:

"Ако сигурността на доставките, усилията ни за намаляване на търсенето или стабилността на пазара са застрашени, механизмът може да бъде замразен незабавно. Като всяко политическо предложение, този механизъм е балансиращ акт. От една страна, съществуват рискове, от друга са плюсовете от ефективен щит срещу изключително високите цени".

"Това предложение не е сребърен куршум, който ще намали цените на газа, но предоставя мощен инструмент, който можем да използваме, когато имаме нужда, допълвайки нашите по-структурни усилия за контрол на цените", каза още енергийният еврокомисар.

След като таванът бъде въведен, Брюксел заяви, че ще изиска столиците на ЕС да уведомят Комисията за усилията си да предотвратят увеличаването на потреблението на енергия.

Механизмът може да бъде задействан от 1-ви януари догодина и да е в сила една година, като е възможно да бъде прието удължение след преглед до ноември 2023 г. За да бъде приет, е необходимо да получи квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.

В четвъртък предложението ще се дискутира на заседанието на енергийните министри в Брюксел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени