Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: Газовият ценови таван в ЕС да е за година, страните спорят относно неговото точно ниво

Снимка: Алами. Ройтерс

Европейската комисия предлага да се въведе горна граница на цената на газа за една година от 1-ви януари 2023 г., според проект, видян от Ройтерс, който обаче все още не отчита действителното ниво на ценовия таван.

Идеята за ограничаване на цените разделя страните от ЕС от много месеци. Последното предложение на Комисията ще бъде обсъдено от енергийните министри от 27-те страни членки на блока в четвъртък (24-ти ноември).

Европейски представител каза пред Ройтерс, че Комисията ще предложи цена, по-висока от тази, която поддръжниците на тавана искат.

Дипломат от този лагер на страни членки каза, че мнозинството държави очакват ценови лимит от около 150-180 евро за мегаватчас (MWh), за да може таванът да бъде активиран няколко пъти през следващата година.

"В противен случай ще имаме ценови таван на хартия, който на практика никога няма да влезе в сила“, каза дипломатът, пожелал анонимност.

Проектозаконът на Комисията - който трябва да бъде одобрен от страните от ЕС, за да влезе в сила - гласи, че механизмът за корекция на пазара има за цел да се предотврати повторение на ценовите пикове, наблюдавани миналия август, когато цените на синьото гориво на нидерландския газов хъб TTF скочиха към 342 евро за мегаватчас (MWh) на 26-и август и останаха над 225 евро/MWh за две поредни седмици.

В четвъртък министрите ще обсъдят формулата за тавана, точното ниво на ценовия таван, както и размера на разликата между цените на газовите TTF фючърси, която служи като еталон за Европа за тръбопроводен газ, и световни цени на втечнен природен газ (LNG).

Скептиците повдигнаха редица опасения, включително относно гарантирането, че ограничението няма да доведе до повишено потребление на газ, правни рискове за съществуващи дългосрочни договори и насочване на повече търговия на природен газ към извънборсовия пазар и трети страни, според дипломатически източници, цитирани от Ройтерс.

Разделени както винаги, страните от ЕС едва ли ще постигнат съгласие по тези важни подробности за таван тази седмица, казаха същи източници на агенцията.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна