Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг иска от членките на НАТО повече горива и медицински средства за Украйна

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще призове министрите на външните работи да увеличат помощта за Украйна с горива и медицински средства на срещата в Букурещ в понеделник и вторник. На заседанието ще присъства и украинският им колега Дмитро Кулеба, с когото те ще обсъдят най-належащите нужди на страната, както и дългосрочната подкрепа.

"Путин губи в Украйна и отговаря с повече бруталност, като с ударите си лишава украинците от топлина, светлина и храна", заяви Столтенберг. Това е тежко време за Украйна, но и за Европа и останалата част от света.  Само че ние плащаме с пари, а Украйна - с кръв", подчерта той:

"Ако допуснем Путин да спечели, много от нас ще плащат още по-висока цена в продължение на години. Ако той и други авторитарни лидери разберат, че силата дава резултати, те отново ще я използват, за да постигнат целите си. Това ще направи пътя ни по-опасен, а всички нас - по-уязвими. Така че е в интерес на собствената ни сигурност да подкрепяме Украйна."

На въпрос споделя ли гласуваната от Европейския парламент резолюция, с която Русия бе обявена за спонсор на тероризма, Столтенберг отговори, че умишлената атака срещу цивилни и цивилната инфраструктура е военно престъпление и извършителите трябва да понесат отговорността си за нея.

"Китай не е враг, но ускорява военната си модернизация, опитва се да контролира критичната инфраструктура на НАТО. Войната ни показа колко е опасна зависимостта ни от руския газ, така че трябва да оценим зависимостта от чуждестранни авторитарни режими", каза още Столтенберг.

На срещата ще присъстват министрите на външните работи на Швеция и Финландия, които се очаква скоро да станат членки на Алианса, както и на Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени