Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кюстендил купува нова сметосъбирачна техника

Кметът на Кюстендил Петър Паунов
Снимка: БГНЕС, архив

Община Кюстендил купува нова сметосъбирачна техника и подменя парка на общинското предприятие "Чистота", част от който е от 80-те години на миналия век, а малка част са рециклирани автомобили, каза кметът на града Петър Паунов. Средствата, одобрени и от Министерството на околната среда, са около 5 млн. лв.

Това ще подобри значително графика и оперативността по сметосъбирането, което се прави в града и около 50 села на общината и където има проблеми. Първите нови машини вече са доставени и предстои да бъдат пуснати в действие.

Кметът на града Петър Паунов:

"Предстои закупуване на нова техника, изцяло обновяване на съдовете, а ние с парите от отчисленията купуваме техника за 5 милиона - 4 сметосъбирачки, 5 самосвала, една фадрома пристигна, 2 кейса, мотометачки, всичко това ще влезе напролет, ще почне да работи".

Същевременно край с. Радловци се изгражда и до месец-два ще бъде завършена сепариращата инсталация за третиране на отпадъци.

"И, най-вече, да работим по разделното събиране, за да може да си поддържаме зелената система. Много елементарно е, всичките кански се мъчим с него. Никой не поиска, предложихме съдове за компостиране, никой не поиска съдове за компост, явно ще трябва да правим общ компос", каза още Петър Паунов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна