Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Протести в редица градове срещу решението за изпращане на военна помощ на Украйна

4
Протестът в София
Снимка: Елена Бейкова

Малобройни протести с по няколко десетки граждани срещу военна подкрепа от България за Украйна се състояха в редица големи градове в страната. Демонстрациите минаха под мотото "Общобългарски поход за мир и неутралитет" и към тях се присъединиха представители на БСП. Организира се подписка срещу решението за предоставяне на военна помощ на Украйна, което парламентът одобри в началото на този месец. Недоволните се обявиха за решаване на конфликта "по мирен път".
Все още изпълнителната власт не е обявила количеството и вида на българското оръжие, което може да бъде предоставено на Украйна. 

В София протестиращите се събраха около паметника на Цар Освободител. На място се организира подписка срещу решението за предоставяне на военна помощ на Украйна.

Ето какво заявиха участници в похода в столицата:

"Не искаме да стане късно и тогава протестите ни да ни спасят от такива решаващи събития и грешно взети решения."

"Не виждам абсолютно никаква логика в това да изпращаме оръжие за Украйна. Не виждам никакви напъни от нашите политици за дипломатическо решаване на конфликта."

В Пловдив 50-ина души се включиха в инициативата, като на протеста бе поискан референдум за излизане от НАТО.

Във Велико Търново трийсетина граждани се събраха около паметника "Майка България" в протеста срещу военната подкрепа от България за Украйна.

"По този начин войната ще се задълбочи още повече.“

"Който даде оръжие – това означава, че самозапалва огъня, а не го гаси."

"Това е потенциална опасност за България за влизане в конфликта."

"Няма смисъл от изпращане на това оръжие, защото ни се борим за мир, а въоръжаваме една от страните."

"Ние трябва да бъдем умиротворители, да направим всичко възможно тези два братски народа да седнат на една маса на преговорите."

Протестът във Велико Търново. Снимка: Здравка Маслянкова

Около 20 граждани и представители на различни политически партии се включиха в протеста в Ямбол. Протестиращата Жени Димитрова заяви:

"Ние не желаем да се изпраща оръжие на която и страна да е било. Ако искаме да имаме България и тя да е нашата родина, ние, българите, трябва да се събудим. Може и да не се изпраща жива сила, но може и да се изпраща. Кой ще ни гарантира?".

И Силистра се включи в "общобългарския поход за мир и неутралитет". Десетки граждани се събраха на централния площад, за да заявят мнението си срещу официалното въвличане на България във войната в Украйна. Покани са били изпратени и до редица политически сили, но в Силистра техни представители не се появиха.

Протестът в Силистра. Снимка: Незабравка Кирова

Правим подписка за мир и неутралитет на България, заявиха организаторите за Силистра Милена Хорозова и Георги Георгиев.

"Искаме България първо да се погрижи за себе си и за собствените си деца, но да изпращаме военна техника при положение, че ние нямаме такава дори да подкрепим собствената си армия. Това за нас е нередно", каза Хорозова.

"Искаме да сме живи, искаме да са живи украинците, искаме да са живи и руснаците. Ако изпратим оръжие в Украйна, то кого ще убива? Само руснаци ли ще убива? Ще убива хора. Всеки куршум е потенциален убиец. Аз не искам да съм убиец", посочи Георгиев.

Подписката в Силистра. Снимка: Незабравка Кирова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия