Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия доставя на Украйна подводни безпилотни апарати и мобилни лаборатории

Людивин Дедондер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия ще достави на Украйна подводни безпилотни апарати и мобилни лаборатории. Това обяви министърът на отбраната Людивин Дедондер в интервю за вестник "Соар", предаде агенция Униан. Около сто белгийски инструктори ще обучават украински военни, допълва министър Дедондер.

По думите ѝ до три седмици в Украйна ще бъдат пратени две мобилни лаборатории. По Те ще могат да бъдат разположени на места, поразени от химическо, бактрериално, радиологично или ядрено оръжие, както и да бъдат използвани в райони на стихийни бедствия.

В пакета са включени десет безпилотни подводници, произведени от компанията "ECA Robotics Belgium", които откриват мини и шпионско оборудване.

"Това са нови технологии, които много ще помогнат на украинците", казва Дедондер пред вестник "Соар".

Интервюто на военния министър идва на фона на посещението на белгийския премиер Александер Де Кро в Киев. Там той обяви, че страната ще продължи да подкрепя Украйна колкото е нужно. По време на среща с президента Володимир Зеленски Де Кро отбеляза, че именно Белгия е била сред първите държави, пратили военна помощ за силите на Киев и по думите му това ще продвължи с доставки на гориво, картечници, самоходни оръдия и друго въоръжение.

До момента Белгия е предоставила на Украйна военна помощ на стойност около 77 милиона евро, припомня агениция УНИАН и допълва, че през март страната експулсира 21 руски дипломати, заподозрени в шпионаж.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна