Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови политически проекти, или спаси лявото и дясното

Костадин Паскалев и Борис Бонев пред БНР

Костадин Паскалев (вдясно) и Борис Бонев в студиото на "Неделя 150" с водещ Диана Янкулова
Снимка: Савина Спасова, БНР

"Не става въпрос просто за разочарование от управлението на БСП. Става въпрос за нещо като "Спаси лявото!", защото от 2017 г. насам БСП е намалила 4 пъти електоралната си подкрепа. ... Ако БСП разглежда себе си като империя в лявото пространство, нищо добро не ни очаква. С 24-ма депутати не можеш да имаш империя".

Това каза пред БНР Костадин Паскалев, член на националното ръководство на БСП и инициатор на среща за голямо ляво обединение, която ще се проведе на 29 ноември в София. 

"Хората, които сме представители на лявото политическо пространство - от БСП и не от БСП, обсъдихме в приятелски разговори темата и решихме, че е добре да се опитаме да направим такова събиране, на което да се коментират принципите на лявата политика и онова, което биха могли да направят като секторни политики левите политически партии и постигането на организационно обединение в ляв блок", подчерта той.

Костадин Паскалев

"Ако успеем да формулираме общи идеи, означава, че можем да преминем и към следваща стъпка - организационни мерки за създаване на ляв блок", подчерта Паскалев.

По думите му трябва да бъде намерено мястото на България в процеса на сигурността на Балканите:

"Допуснахме изключително тежки грешки в отношенията ни със Северна Македония. Разбира се и те ни помагат с абсурдното си поведение. Би трябвало да имаме и категорична позиция как да отстояваме националния ни интерес във връзка с войната, която бушува на километри от нас. Трябва категорично да кажем, че всякакви военни действия са недопустими. Ние сме за незабавно прекратяване на военните действия и започване на мирен процес".

Данъчното законодателство от гледна точка на доходите на хората ще е друга тема, изтъкна Паскалев.   

Той посочи, че около 20 кметове от БСП са подкрепили идеята за създаване на ляво обединение и са направили подписка с предложение да се направят радикални промени в ръководството на БСП.

"Поставянето на темата за промени в Изборния кодекс от БСП е изключително тежка политическа грешка", смята Паскалев.

Борис Бонев

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев, общински съветник от СОС, заяви, че една от целите на обединението, което подготвят с "Демократична България" и "Продължаваме промяната" за местните избори през 2023 г. е премахване на ГЕРБ от управлението на София. 

"Очевидно е, че политическата система е в задънена улица. Трябва да има промяна, която трябва да се случи на базата на обективни критерии, които могат да бъдат само приоритетите, т.е. какво ние ще свършим за хората. Ако това не е водещото, а се коментират само позиции - кой къде да застане, то ние ще повторим онзи модел, който искаме да разформироваме".

Подготвяме преговорна рамка, в която ще поставим приоритетите ни за развитие на София, посочи Бонев и уточни:

"Това са инвестициите в кварталите. ... Доброто управление и борбата с корупцията. ... Чистотата на въздуха, опазването на зелената система и здравето на гражданите".

"Промените в Изборния кодекс се случват по една-единствена причина -  партиите, които са свикнали да печелят изборите с манипулации и с купуване на гласове, видяха, че с машините много трудно могат да се случат предишните практики. Тъй като спечелването на местните избори вече е на живот и смърт за ГЕРБ и ДПС, те виждат, че има сериозен риск да загубят паричните си потоци", коментира Бонев.

Интервюто на Диана Янкулова с Костадин Паскалев и Борис Бонев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл, вижте го и на видео!



По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна