Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според актуалните проучвания близо 60 процента от мексиканците одобряват работата на Обрадор

Хиляди привърженици на мексиканския президент Обрадор демонстрираха подкрепата си

Хиляди хора от цялата страна дойдоха в столицата Мексико Сити, за да покажат своята подкрепа за президента Андрес Мануел Лопес Обрадор (на снимката вляво от центъра), който също участва в шествието, за четвъртата годишнина от идването му на власт, 27 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор поведе демонстрация на хиляди свои привърженици, ознаменуваща постиженията на първите 4 години от мандата му. Според анализаторите маршът цели да демонстрира силата на Обрадор и партията му "Морена" предвид президентския вот през 2024 и нарастващите критики на опозицията.

Според последни изследвания близо 60 процента от мексиканците одобряват работата на Обрадор, основен фокус в която е подпомагането на бедните и разширяването на силите за сигурност в държава, много райони на която се контролират от наркокартелите. За днешният своеобразен парад в Мексико Сити се включиха много поддръжници на Обрадор, докарани от автобуси от различни места в страната.

Преди седмица десетки хиляди обаче излязоха срещу управлението му. Според опозицията, освен "милитаризирането" на страната, мексиканският президент цели да обезсили Националния електорален институт. Обрадор настоява членовете на изборната комисия да се избират с пряк вот от хората.

По конституция държавният глава в Мексико има право само на един мандат, като Обрадор е заявявал, че не би търсил конституционни промени, чрез които да остане на власт. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна