Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как и защо да наемем елха в саксия за Коледа?

Снимка: Ани Петрова

Преди 6 години проектът „Коледна елхичка“ поставя началото на устойчиво отглеждане на дръвчета в контейнери и отдаването им под наем на желаещите да усетят аромата и красотата им по празниците. Тези могат и да бъдат закупени.

Нашите съмишленици стават все повече, разказа пред БНР Карина Гичева, която е сред авторите на проекта.

„Първоначално започнахме с 30-тина елхички в двора на един приятел. Сега в българските домове има хиляди. Започнахме да даваме такива още от средата на ноември. Интересът към елхите в саксия нараства“.

Тя обясни защо много често закупената елха в саксия изсъхва.

„В много от случаите хората не са виновни. Болшинството от елхите, които се предлагат на пазара са извадени по лош начин. Те имат прекалено увредена коренова система и нямат шанс да оцелеят след празниците“.

Карина Гичева обясни, че при тях елхите се отглеждат по устойчив начин.

„Те са поставени в иновативни контейнери, в които изграждат много здрава коренова система. Могат да растат в тях 4-5 години и да се отглеждат на балкона. Добре е тя да не бъде южен. Необходимо е само да се поливат. Наричаме ги щастливи коледни елхички, защото не приключват живота си до кофите за боклук“.

Тя посъветва хората, когатоси избират елха, да гледат размера на контейнера.

„Ако видят такава, която е висока два метра, в 20 сантиметров контейнер, трябва да са наясно, че това не е истински жива елха“.

Даваме елхи под наем, защото има хора, които няма къде да гледат елха целогодишно, обясни Гичева.

„След това се връща в нашия парк, маркира се с името на човека, който я взел под наем и се отглежда до следващата Коледа, когато той може ад я вземе отново. Има хора, които четвърта година празнуват с една и съща елха“.

Възрастовият е диапазон на хората, които искат да имат елха в саксия, е от 20 и 50 години.

„Главно са такива, които обичат природата. Повечето са с малки деца и искат да възпитат в тях любов към нея“.

Когато елхите станат прекалено големи, трябва да се засадят и затова се работи по проект „Коледна гора“, разказа Гичева.

„Трябва ад ес направи карта на зелените площи в София, на които е позволено да се засаждат елхи. Те трябва да са такива, които няма да бъдат застроени или превърнати в паркинг. За всяко засаждане в града се изисква разрешително, което административно много утежнява всичко. Идеята е да има генерално разрешително за дадените площи“.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Карина Гичева може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени