Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Шишков организира среща за решаване на проблема с водата в Омуртаг

Регионалният министър арх. Иван Шишков
Снимка: БГНЕС, архив

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков организира спешна среща с всички заинтересовани страни за решаване на проблема с водата в Омуртаг.

Министър Шишков е обезпокоен от напрежението в града заради продължаващия от години режим на водата. Заедно с институциите, отговорни за решенията, ще се търсят възможности за преодоляване на безводието, което да успокои хората в Омуртаг.

В срещата ще участват областният управител на Търговище Станимир Парашкевов, кметът на Омуртаг Ешреф Ефрефов, изпълнителният директор на ВиК Холдинга Ирена Георгиева, управителят на ВиК-Търговище Явор Миланов, както и представители на инициативния комитет "Вода за Омуртаг".

В почивните дни гражданите протестираха за пореден път заради липсата на вода от години и още по-сериозния воден режим в последния месец.


От десетилетия в града има режим на водата, но той става изключително тежък през летните месеци, когато единственият водоизточник Кипилово намалее заради сушата. Повече от 3000 подписа с настояване за някакви действия както от местната, така и от централната власт, бяха събрани за часове в края на октомври. Тогава под граждански натиск беше обявено бедствено положение. Режимът обаче си остана същия, а държавата щедро отвори държавния резерв и хората получиха по 6 бутилки от 1,5 л вода на човек. Българският ВиК холдинг тогава заяви, че работят по въпросите и призова за търпение.

Търпението на хората обаче се изчерпа, а напрежението ескалира. В края на миналата седмица имаше протест пред Община Омуртаг и блокада на пътя София – Варна. Основното настояване на протестиращите е скорошно и пълно финансиране на ремонта на цялата вътрешна водопроводна мрежа на града, защото загубите по тръбите са 85%. Според кмета Ешреф Ешрефов, подмяната им е непосилна задача за местна администрация.  

На 1 ноември бяха отпуснати 1,320 млн. лв., с които до края на годината ще бъде подменена част от водопроводната мрежа, но след ремонта ще бъдат обновени едва 25% от нея. В момента се прави ремонт, но никой не е сигурен какъв ще е той. Затова освен за финансиране, хората настояват и за строг контрол.

Магдалена Славова от "Вода за Омуртаг" обобщи:

"В общината са потънали няколко десетки милиона за последните 30 години. Ясно е, че има проблем, че нещата на общинско и областно ниво не могат да се случат. Държавата трябва смело да се намеси с финансиране, с назначаване на фирми-изпълнители и държавата трябва да извършва пряк надзорен контрол на усвояването на средствата и осъществяването на самите проекти. Третото ни искане – след като бъде подменена или паралелно с подмяната на вътрешната водопроводна мрежа държавата да направи много обстоен анализ на ситуацията с водоснабдяването на Омуртаг. Тя трябва да анализира поне 30 години назад. Да се направят нови обследвания, да се види какви води има и да се види какъв е потенциалният устойчив допълнителен водоизточник или източници, които да бъдат включени към сегашния ни, който е недостатъчен".

Снимки: БГНЕС

Обобщение на темата чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна