Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън зове Конгреса да се намеси и да предотврати стачка на железопътните работници

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън призова Конгреса да се намеси спешно и да предотврати надвисналата опасност от стачката на железопътните работници. По думите му такъв протест би опустошил икономиката на страната. Още от Георги Налбантов:

Джо Байдън поиска да се прибегне до рядко използвани законодателни правомощия, за да бъде одобрена сделката между синдикатите и железопътните компании. Тя беше сключена през септември с посредничеството на президентската администрация, но по-късно 4 от 12-те участващи синдиката не я ратифицираха, което предизвика настоящата криза. Според Байдън това споразумение няма алтернатива към днешна дата. То включва увеличение на заплатите и подобряване условията на труд:

„Нека бъда ясен, без товарен железопътен транспорт много индустрии в САЩ бяха затворили. Моите икономически съветници твърдят, че близо 765 000 американци ще останат без работа само в първите две седмици“, се казва в изявлението на Байдън.

Ако споразумението не бъде одобрено до 9 декември, може да спрат близо 7000 товарни влака, а щетите от стачката се оценяват на 2 милиарда долара дневно. Според асоциацията на железниците, демократът Нанси Пелоси, която все още председателства Долната камара до януари, казва, че по проектът за промени ще бъде подложен на гласуване още тази седмица, а след това ще отиде в Сената където партията на Байдън има мнозинство



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна