Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Цанчев: Каквото и да е новото израелско правителство, ЕС иска сътрудничество

Димитър Цанчев
Снимка: БГНЕС

Каквото и да е новото израелско правителство, желанието на ЕС е да продължи сътрудничеството в икономическата сфера, технологиите, туризма и научните изследвания. Това заяви пред БНР Димитър Цанчев, ръководител на Делегацията на Европейския съюз в Израел.

По думите му ЕС ще продължи да поставя въпросите, свързани с мирния процес и ситуацията в палестинските територии:

"ЕС винаги е поддържал правото на Израел на самоотбрана и осъди ракетните нападения срещу мирни израелски граждани. Обстановката е доста нестабилна. Ние като представители на ЕС сме поставяли всички въпроси, свързани с правата на човека, с правото на живот на хората и от двете страни, пред израелските власти".

Израелци и палестинци трябва да живеят един до друг в собствени държави със съответните мерки за сигурност и да има всички условия за едно успешно и процъфтяващо сътрудничество помежду им, както и за икономическо развитие на двете страни, посочи Цанчев в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

ЕС също подкрепя процеса на нормализация на отношенията между Израел и арабски държави, каза той и добави:

"Този процес спомага за създаването на една нова атмосфера и среда на сътрудничество в региона. Това, смятаме, че е модел, който може да бъде добра основа за придвижването на целия регион към един траен и справедлив мир".

Димитър Цанчев коментира сътрудничеството между ЕС и Израел по темата енергетика:

"В Израел беше подписан меморандум за тристранно сътрудничество между Израел, Египет и ЕС за доставки на газ. От израелските газови находища в Средиземно море, през Египет, където газът ще бъде втечняван, до Гърция и Италия, където ще бъде приеман на европейска територия. Това сътрудничество е обещаващо. Има дискусии за неговото разширяване и в областта на възобновяемите източници. В района на Близкия изток има множество пустинни местности, в които могат да бъдат разположени инсталации за възобновяема енергия. Произведеното електричество, което ще е базирано на тристранно сътрудничество между Израел, арабски държави и Европа – произведеното електричество от там може да бъде подавано към Европа. По тези проекти се водят разговори и се правят технически оценки".

Цанчев подчерта, че в последните години се наблюдава и активно сътрудничество в областите търговия, комуникационни технологии, киберсигурност и туризъм.

В областта на науката също има добро сътрудничество. Цанчев посочи, че израелските учени вече имат възможност за европейско финансиране, както и да работят заедно с европейски научно-изследователски центрове:

"Изключително успешно беше предишното сътрудничество по програма "Хоризонт 2020". Там ЕС финансира проекти за над 1 млрд. евро в рамките на 7 години. В следващите 7 години ще има възможност за финансиране от над 2 млрд. евро".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна