Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци ще превръщат сливенско село в туристическа дестинация

2
Снимка: интернет

Доброволци в сливенското село Бяла направиха безвъзмездно  екопътека в близост до селото. Идеята е на Дора Темелкова от селото, по чиято инициатива набор 60-ти осъществява идеята – почистват трасето от паднали дървета и клони, поставят стрелки и указателни табелки, закачат къщички за птици по пътя до водопада. Планинският маршрут е лек и приятен и е с дължина малко над километър от центъра на селото и е кръстен "Водопада", тъй като в края му има малък водопад. Екопътеката бе направена преди време от 95-годишния наш съселянин – дядо Слав, който бе направил и чешмичка в гората и стъпала по склона към нея. Това разказа с гордост кметицата на с. Бяла Ана Маринова и допълни, че 88-годишна жена от Сливен, бивша рехабилитаторка ще помогне с избора на фитнес уреди и описанието на упражнения, които да бъдат изрисувани на табели по другата пътека, която ще бъде направена отново с доброволен труд. Алеята на здравето ще бъде с по-къса дължина, но ще минава през къща за гости на млад човек, избрал да се пресели в селото от големия град. Всички жители се увличат от желанието да направят нещо добро за селото, затова ще съберат една част от нужните средства за закупуването на част от фитнес уредите, които ще бъдат направени от собственик на фирма за метални изделия с отстъпка.  

Село Бяла се намира на двадесетина километра от Сливен и в него живеят около 1 200 д., но 400 от тях са в чужбина или в големите градове.

"Нужно е и в селата да има автомати за кафе, безалкохолни напитки и сладки неща, и тук жените искат да си направят прическа и маникюр. Трябва да си върнем услугите, които имахме някога на село и за това трябва да помислят политиците. А не да се сещат за нас само по избори" - убедена е кметицата.. 

И посочва всеизвестния факт - в последно време дали заради пандемията, дали заради желанието на градския човек да е по-близо до природата и земята на село, заради потребността от спокойствие и релакс или от връщането към екологичната храна, но много млади семейства предпочитат да живеят на село.

"Все повече хора проявяват интерес към имотите в нашето село. И всичко, което се предлага – е изкупено. Дори няма къщи за продаване. Надяваме се, че  с общи усилия ще го превърнем в привлекателна туристическа дестинация. Първата къща за гости е  построена само с лични средства от собственика ѝ, имаме семейство, което произвежда хляб от лимец... От година посрещаме и туристи", допълни госпожа Маринова. Тя  сподели, че в най-скоро време ще организират посрещане с "Добре дошли!" на своите нови съжители. Приятното място за живеене са избрали и доста чужденци – от Полша, Швейцария, Германия, Англия, има и една рускиня. По думите ѝ до няколко дни ще започнат да ремонтират едно от помещенията в кметството, в което да се събират по празници.

 В звуковия файл чуйте интервюто с кмета на сливенското село Бяла Ана Маринова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна