Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Търсят възможност пари за пътищата да бъдат отпуснати с постановление на МС

Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Снимка: БГНЕС

Ще се търси възможност да бъдат отпуснати пари за пътищата с постановление на Министерския съвет. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на въпрос какво следва от решението на Конституционния съд, с което беше обявено за противоконституционно решението на НС от април за плащане на 50 процента от дължимите суми. Регионалният министър обясни, че е готов още утре да внесе в Министерския съвет текстовете за обявяване на търпими незаконно построени обекти:

„Тези пари не са предвидени в бюджета за тази година. Говорих спешно с министъра на финансите да се намери възможност да бъдат отпуснати с постановление на Министерски съвет допълнително средства, за да започнем да се разплащаме със строителните фирми. Имам уверението, че ще намерим този механизъм. Държавата е възлагала неправилно поръчки, но ги е възлагала. Единственото законово решение да се промени Законът за устройство на територията и да се регламентира това строителство. Утре мисля, че ще бъде в дневния ред на Министерски съвет и оттам отива в НС. В рамките на следващата седмица най-вероятно нещата ще бъдат изцяло в полето на Народното събрание“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.