Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Без решения на форума "Лява България", работни групи ще обсъдят бъдещето на лявото обединение

В НДК се проведе кръгла маса: "Лява България – идеи, политики, единение”. Участие в дискусията взеха лидери на леви политически формации и общественици, сред които Костадин Паскалев, Георги Първанов, Румен Петков, Татяна Дончева, Мая Манолова, Георги Кадиев, Симеон Славчев и др.
Снимка: БГНЕС

Кръгла маса под надслов "Лява България - идеи, политики, единение" събра в Националния дворец на културата представители на вътрешната опозиция в БСП и лидери на по-малки леви формации, които са бивши членове на социалистическата партия.

Форумът приключи без конкретни решения и с очакване за формиране на работни групи, които ще обсъдят бъдещето на лявото обединение.

Срещата започна с уточнението, че е само началото на дълъг път: "Това не е учредително събрание, няма предварителни решения. Тук не се избира лидер" – каза Костадин Паскалев, модератор на форума. Част от участниците в него говориха за нуждата от обединение вляво.

"Дайте да направим силна коалиция, дайте да заложим на взаимното уважение. Имам претенции единствено да направим качествено нов субект, който да е работещ, който да е печеливш и който да е перспективен. И затова ще помагам" - коментира президентът Георги Първанов, според който  лявото обединение трябва да включва и БСП.

Според Татяна Дончева обаче това би било грешка: "С колкото субекта да обраснем БСП в сегашното ѝ организационно, кадрово, идейно и всякакво състояние, БСП ще продължи да пада като воденичен камък надолу, барабар с нас. Аз смятам, че ние трябва да вървим към нов субект",  заяви Дончева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.