Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министър Христов: Дисциплинарка за двама служители в МЕ, съхранявали меморандума с "Джемкорп"

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на Меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings изслуша служебния министър на енергетиката Росен Христов.
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на енергетиката Росен Христов потвърди, че в сключения с компанията "Джемкорп" меморандум фигурира клауза за арбитраж. Тя важи до 2 години след прекратяване на споразумението, независимо от причините. Това беше съобщено на първото заседание на временната парламентарна комисия за установяване на фактите около меморандума, на което министър Христов беше изслушан по казуса.

Служебният енергиен министър Росен Христов съобщи още, че третата страна в меморандума - компанията " IP3 Corporation", все още не е потвърдила, че няма претенции. Такова писмо има само от "Джемкорп", но то е дошло, след като е поискано потвърждение. Преди това липсата му е крита три месеца от министъра и той не е знаел, че няма съгласие от компанията "Джемкорп", че приема прекратяването на договора. Затова сега двама служители на Министерство на енергетиката ще бъдат наказани:

"В момента събираме дисциплинарна комисия, за да разглеждаме дисциплинарни наказания на двама от служителите в Министерството на енергетиката, които изглежда са единствените, които са имали по-близък достъп до меморандума и всъщност меморандумът се е намирал в тяхно съхранение. Буквално юристите на министерството не знаят, че има такъв договор и са го научили от новините", посочи Росен Христов.

До този момент не са установени плащания към споменатите в меморандума дружества. Според министър Христов особено притеснителното в сключения меморандум е големият обем искана информация за цялата енергийна система на страната:

"Булгаргаз", където е искът на голям обем информация. "Мини Марица изток 3" също - след подписването на меморандума е направен опит за събиране на информация, като представители на Министерството на финансите  са пристигнали в мините и са поискали на практика цялата финансова информация за дружеството. Подобна е ситуацията с Българския енергиен холдинг, където са поискани данни, включително и копие от паспортите на управляващите“.

Бившият енергиен министър Александър Николов определи твърденията на Христов като "странно скалъпена конструкция": "В мините имаше проверка, тъй като по хоризонтална структура Министерството на финансите може да извършва проверка, в което и да е държавно предприятие. И не знам защо се изгражда някаква конструкция между проверки, които текат и които са нормални, относно финансови плащания, ресурси, цени на материали и така нататък, които са крайно необходими, за да има прозрачност на процесите. А класифицирана информация естествено, че няма разгласена, просто защото няма размяна на каквато и да е информация", каза бившият министър.

Според него няма опасност от предявяване на арбитражни претенции към страната ни.

Първото заседание на комисията премина бурно и с много спорове. Не беше прието предложението на ПП Николов да бъде изслушан, но все пак беше гласувано това да стане в следващи заседания.

От ДПС поискаха и получиха подкрепа пред комисията да дадат обяснения Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.