Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синът на откривателя на "Мистерията на българските гласове" Марсел Селие ще изнесе своя първи концерт у нас

Александър Селие на вълшебното килимче на българския фолклор

"Мистерията на музиката е навсякъде. Изкуството е свещено", казва мултиинструменталистът

Бояна Бункова и Александър Селие
Снимка: Силвия Великова

Той може да свири на лейка за вода и на листо от роза. Свири буквално на всичко.

Това е мултиинструменталистът Александър Селие, който гостува в България за 70-годишнината на хора "Мистерията на българските гласове".

Утре той ще има първи концерт пред българска публика заедно с Христина Белева – гъдулка и Костадин Генчев – кавал.

"Никога не сме свирили заедно. Вчера имахме репетиция за пръв път. Почувствах се като на вълшебно килимче. Летяхме много високо. За мен е голям подарък да свиря с подобни фантастични артисти", сподели Александър Селие в предаването "Преди всички" на БНР.

Той е син на откривател на "Мистерията на българските гласове" Марсел Селие. Преди 7 години е получил наградата "Сирак Скитник" от името на баща си.

"Свиренето е като игра. Когато отида някъде, първо поглеждам в кофата за боклук – да видя дали нещо може да се използва за инструмент. Буквално мога да свиря на всичкоот туба за вода, до листо от роза", разказа Александър Селие и демонстрира в ефир уменията си.

"Мистерията на музиката е навсякъде. Изкуството е нещо свещено. Като роза. Това е символ. "Мистерията на българските гласове" за мен също е нещо много свещено, много ценно и много крехко. За него трябва да се полагат грижи като за градина. Да се продължи традицията от предишното поколение", изтъкна музикантът.

Селие сподели, че учителят му по пиано в ранна детска възраст му е дал самочувствие да вярва в себе си и в това, което усеща, а не в онова, което вижда на партитурите.

"Малко по малко открих начина да свиря естествено."

Музикантът изрази и своята тъга от споровете около марката "Мистерията на българските гласове" и изрази готовност за отворен диалог с всички въвлечени в тях, за да се намери съвместно решение.

"Баща ми искаше да представи "Мистерията" в радиопредаване през 1975-а. Никой не знаеше за българския фолклор. Той се чудеше как да дадеш име на нещо толкова невероятно. Той смяташе, че е трудно да се даде име. Така му хрумна тази чудесна идея да представи музиката под това име по радиото."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Превод в ефир: Бояна Бункова, продуцент на "Мистерията на българските гласове"

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна