Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще блокира ли външно министерство? Служители започват стачка в петък

Сутринта в двора на МВнР протестираха служители с искане за увеличаване на ниските възнаграждения спрямо високите изисквания, отсъствие на прозрачност, липсата на интерес към професията, занижаването на критериите за прием, лошите условия на труд, съществуването на "специални" индивидуални заплати - 30 ноември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

В петък служители от Министерството на външните работи започват ефективни стачни действия, ако не бъдат изпълнени исканията им за увеличаване на възнагражденията. Исканията им са за достойно заплащане, индексиране на командировъчните средства, както и преустановяването на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка. 

Днес десетки служители на ведомството протестираха един час предупредително и хвърляха жълти стотинки в знак на несъгласие с ниските заплати във ведомството.

Проблемът беше поставен и пред депутатите от парламентарната Комисия по външна политика. Ръководителят на Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба Мартин Колев обясни: 

"Ефективните стачни действия ще включват преустановяване на работния процес като единствен наш възможен законен натиск да бъдат уважени нашите стачни искания. Стачката е в централното управление на МВнР и не засяга задграничните представителства и консулските  служби, имаме готовност при липса на резултати да включим и тях. Към момента имаме подкрепата от над 50% от служителите".

Между 25 и 30 милиона лева ще са необходими за изпълнение на искането за двойно увеличение на заплатите, което е трудно постижимо в момента, стана ясно по време на дискусиите в Комисията по външна политика на НС.

Постоянният секретар на МВнР Иван Кондов уточни, че служебният министър Николай Милков е поискал от премиера увеличение с 30 процента на заплатите, за което ще са нужни 8 и половина милиона лева. Дали средствата ще бъдат отпуснати ще стане ясно при дебатите по бюджета.

Кондов коментира пред "Хоризонт", че ефективните стачни действия ще затруднят работата на ведомството: "Всички политически сили са съгласни с това, че на Министерството на външните работи трябва да се помогне. Друг е въпросът дали те ще могат да повлияят на своите парламентарни групи в зала - вече като се гласува бюджетът, да ни подмогнат".

Как ще работи МВнР, ако от втори декември, както беше заявено, 50% от централно управление спира работа?

"Във всички случаи ще има съществени затруднения при подготовката на посещения, на материали. В министерството има звена , които могат да блокират изцяло работата - примерно процесуалните представители, това е единството звено в държавата, което представлява държавата по дела в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Ако те спрат да работят, а това е много вероятно, де факто не могат да се водят тези дела. В "Консулски отношения" имаме приемна, която издава, прави легализация и т.н. - те също биха могли да блокират една част от тази дейност на министерството.

Все още не знаем кои от колегите ще стачкуват, не са ни дали този списък, Но в момента, в който разберем, ще разберем и мащаба на това, което ще се засегне като дейности в министерството", коментира Иван Кондов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна