Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месецът на Антарктида започва в София

Проф. Христо Пимпирев
Снимка: БГНЕС

Месецът на Антарктида ще бъде открит тази вечер в Ларгото под площад „Независимост“. Днешният първи декември е международен ден на Антарктида и ще бъде отбелязан от Българския антарктически институт, съвместно с Музея на София с лекции, изложба и прожекции на филми на полярна тематика. 

Инициативата под наслов „Месец на Антарктида“ ще бъде открита от проф. Христо Пимпирев - директор на Българския антарктически институт и ръководител на нашите експедиции на Ледения континент. През целия декември публиката ще има възможността да се запознае с дейността на българските учени в Антарктида чрез цикъл от лекции на полярна тематика и да види кадри от Белия континент, Южния полюс и българската база на остров Ливингстън чрез филми, заснети там през последните няколко астрални сезона.

Международният ден на Антарктида се отбелязва от 2010 г. по повод подписването на Антарктическия договор от 1 декември 1959 г. във Вашингтон. Договорът постановява, че Антарктика трябва да бъде използвана изключително за мирни цели и гарантира свободата на научните изследвания и да бъдат забранени ядрените опити и разполагането на ядрени отпадъци“. Антарктическият договор е подписан от 48 държави до момента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени