Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър над 20 000 доброволци ще се включат в повече от 330 акции в "Седмицата на доброволчеството“

Снимка: Pixabay

В Кипър над 20 000 доброволци ще се включат в повече от 330 акции в подкрепа на нуждаещите се в рамките на "Седмицата на доброволчеството“ от днес до 8 декември. Тазгодишното й, 29-о по ред издание, е под мотото „Превърнете идеята в реалност“.

Сред планираните дейности са помощ в социални заведения, събиране на храни и дрехи, благотворителни базари, почистване на паркове и други обекти, съобщиха от Кипърския координационен съвет за доброволчество, организатор на седмицата.

В него участват повече от 420 неправителствени организации с над 2000 членове и хиляди съмишленици.

Кипър е сред малкото държави в Европейския съюз, които са разработили и прилагат цялостна политика за гражданското общество и доброволчеството, включваща и правителствена финансова подкрепа за организациите, заяви президентът Никос Анастасиадис.

Той специално отбеляза значимия принос на доброволците за събирането на 220 тона хуманитарна помощ на стойност над 3 млн. евро, които Кипър изпрати в Украйна.

„Закон за гражданската инициатива“, чийто проект вече е пред депутатите, предвижда право на доброволческите организации да внасят предложения до правителството и парламента за приемане, изменение или отмяна на решения по въпроси от общ интерес или обществена полза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени