Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 години България космическа държава

На 5 декември в сграда "Марин Дринов" ще бъдат отличени наградените в конкурса "Космосът и аз"

На 1 декември в далечната вече 1972 г. в космоса е изстреляна първата българска научна апаратура Прибор 1 (П-1). Той е проектиран в създадената три години по-рано "Група по физика на Космоса" в БАН.

"По това време страната вече има традиции в наземните проучвания на йоносферата (наелектризираната от Слънцето,"обвивка" на планетата) и логично учените решават да създадат уред за йоносферни изследвания, който да се монтира на следващия изкуствен спътник от Интеркосмос. Електронната база на уреда е българска – ботевградски MOS-интегрални схеми, айтоски съпротивления, кюстендилски кондензатори, севлиевски проводници и т.н. – БГ-електрониката излита в Космоса", пише познавачът на историята на българската техника Антон Оруш за Прибор 1.


За половин век космическата история на България записва доста постижения, а Институтът на космически изследвания и технологии отбеляза юбилея с конкурс за ученическо и есе и рисунка "Космосът и аз".

Отзвукът беше голям и журито наистина бе затруднено да оцени големия брой получени есета и рисунки, над 1100 участници.

Официалното награждаване на отличилите се участници и връчването на грамоти ще се състои на 5 декември 2022 г. от 14 часа, зала "Марин Дринов" в сградата на Българска академия на науките.

Директорът на ИКИТ проф. д-р Георги Желев разказва за по-ярките и видими акценти от работата на института през първите 50 години от създаването му.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна