Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преодоляване на мълчанието за миналото

През 2011 г. у нас излиза нейната книга "Преплетените времена на настоящето: България 20 години след 1989". Професор Надеж Рагару преподава История и памет за социализма и за Холокоста в Източна Европа в Университета за политически науки в Париж. Наскоро беше издадена на български и друга нейна книга: "И българските евреи бяха спасени…" История на знанията за Холокоста в България. Преводът е на Антоанета Колева и Румен Аврамов, а в Гьоте-институт днес ще се състои разговор онлайн с авторката, а на живо ще бъдат д-р Давид Иерохам, Александър Везенков, Лиляна Деянова и Румен Аврамов.

Книгата е задълбочено проучване на проблема с изтласкването от националното съзнание на състоялата се депортация на евреи от окупираните територии между 1941 и 1944 и маргинализирането на този акт на държавата ни, изтъквайки единствено факта на спасяването на българските евреи. 

Как фактите се употребяват политически през различните исторически периоди, през които минава страната ни, и до какво води това? Рагару изследва документи и архиви, за да потърси отговори на тези въпроси. Както пишат от издателството, "едно оригинално като замисъл, но и впечатляващо като начин на писане проучване, което е образцово размишление върху мълчанията за миналото. В най-добрите традиции на високата френска хуманитаристика".

Чуйте проф. Лиляна Деянова.

Снимка – ИК Критика и хуманизъм

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна