Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие окончателно промените в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

На удължено заседание на парламента, с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП окончателно беше върнато смесеното гласуване - с право на избор да се гласува с хартиена бюлетина или с машина в секции с над 300 избиратели. Спорове в пленарната зала предизвика решението протоколът от машините да не се прилага към този на секционните избирателни комисии.

След бурни дебати и нападки НС прие да се гласува на машина и хартия, вместо тъмни стаички ще има паравани, ще има видеозаснемане на изборния ден. Вотът от машините няма да се отчита автоматично - не по данните на софтуера, а чрез броене на разписките, които ще се наричат "машинни бюлетини", като ще се сгъват и подпечатват.

Резултатите от машинното гласуване ще се пазят в паметта на устройствата, но протоколи от тях няма да се разпечатват и прилагат.

Решени бе данните от хартиеното и машинното гласуване да се отчитат и сумират в секционните избирателни комисии.

Ще има избирателен район „Чужбина“, но не се знае колко депутати ще се излъчват и как ще става това. Заявленията за откриване на нова секция зад граница остават 40 на брой.

Съставът на ЦИК ще бъде запазен, както и Обществения съвет към ЦИК.

В отрицателен вот Надежда Йорданова от ДБ поясни, че Район „Чужбина“ отива в "небитието":

"Лишихте за пореден път нашите съграждани в чужбина да избират кой конкретен народен представител да ги представлява".

Кирил Петков от ПП каза, че невалидните бюлетини се завръщат:

"15% от вота на българите в миналото беше отишъл като невалидни бюлетини и това ще се случи и занапред. Но какво стана с Избирателен район "Чужбина"? Ние го отложихме за някакво незнайно бъдеще. През последните 10 години от управлението на ГЕРБ 800 хиляди българи избраха да отидат в МИР "Чужбина", вместо да си останат в България.

Мустафа Карадайъ от ДПС:

"За район "Чужбина" считам, че това което видяхме на дебата - без аргументи, без технология, без методика, няма как да бъдат реализирани предложения. Внушенията, че някой е бил за машини, а друг не е бил, ние последователно от няколко години предлагаме машини да се ползват по време на избори, но такива, каквито се ползват в САЩ и във Великобритания, което вие не подкрепихте и този път".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна