Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна ще помага на граждани да се евакуират от окупираните територии в Херсон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските власти в Херсон обявиха, че ще помогнат на граждани да се евакуират от части от окупирана от руските сили територия на източния бряг на река Днипро поради опасения от засилване на боевете.

До понеделник ще бъде вдигната забраната за преминаване на реката, за да могат украинци, живеещи в селища отвъд нея да преминат по време на светлите часове до предварително означен пункт. Украинските власти съобщават, че руските сили продължават да обстрелват Херсон и околните райони, като биват убивани и цивилни. Гражданска инфраструктура в още седем области е била атакувана от руската армия тази нощ, по данни на украинското военно командване. Град Никопол е бил обстрелван с ракети "Град" и тежка артилерия, като са нанесени щети на 20 жилищни сгради, електропреносната мрежа и газопроводи.

Голяма част от сухопътните сили и огневата мощ на Русия са съсредоточени на 15-километрова фронтова линия край град Бахмут в Донецка област и имат за цел да превземат града, съобщава британското министерство на отбраната. Изглежда, че Русия планира да обкръжи града, като постепенно настъпва на север и на юг от него. Превземането на Бахмут би позволило на Русия да застраши по-големите градове в района - Краматорск и Славянск. Не стихва интензивната артилерийска стрелба и при Сватово, Луганска област.

От руска страна бе съобщено, че украинските сили са обстрелвали тази сутрин Донецк. При украинска атака срещу село в Луганска област са били ранени двама цивилни.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна