Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорът

"С усилие към звездите" – новите перспективи за младите таланти

За четвърта поредна година фондация "Културни перспективи" дава възможност на младите таланти в България в пет области в изкуството, като предоставя възможност за кандидатстване за национална стипендия "С усилие към звездите". Националната стипендия "С усилие към звездите" е изградена като инструмент за растеж и развитие на млади таланти. Подкрепата, която всеки стипендиант получава в рамките на едногодишния цикъл, се развива в няколко направления – работа с ментор, осигуряване на бюджет, който покрива разходите за творчески проект, участие в годишен тематичен пърформанс в рамките на фестивала "Culturama".

Един от организаторите на събитията Елица Христова разказва повече в "Нашият ден":

Откриване на талантите

"Благодаря на БНР (наш медиен партньор), че за четвърта година ни подкрепя в откриването на млади таланти. Не е лесно да се открие талант – нужни са много работа и усилие. Има много талантливи млади хора у нас. Въпрос на желание е да ги открием."

Предишните издания

"Първото ни издание беше особено силно. Имаше много кандидатури. Имахме максимална подкрепа от наши приятели партньори и успяхме да стигнем до максимален брой млади хора. В някои категории имаше повече от 1 стипендиант. Тогава ментори бяха Недко Солаков, Красимира Стоянова, Галина Борисова, Явор Гърдев, Георги Господинов. Тези ментори работиха много отдадено през цялата година. Всички стипендианти бяха представени в рамките на фестивала "Culturama". Менторите продължават да работят с младите таланти и след това. Следващите години бяха малко по-трудни заради пандемията – но ние се гордеем, че успяхме да продължим. Винаги, каквото и да се случи, ние ще имаме избрани талантливи хора, те ще бъдат представени пред публика, ще участват в нашия ежегоден фестивал. Търсим следващите таланти."

Условия за участие

"Две условия има – таван на възрастта (до 30-годишна възраст), като няма долна граница, и изискването да са български граждани – те могат да живеят в чужбина, да се развиват другаде, но искаме да помогнем на български граждани. Най-важното условие обаче е да намерим ярки творци. Да бъде ярка личност, ярък творец с различен поглед. Може да бъде още в началото на пътя си – да не е много изявен, нито пък известен. Но трябва да се отличава от останалите и да има добър поглед как би искал да се развива напред. Има много млади хора, които притежават огромен талант, но нямат виждане за своето развитие напред. Идеята на стипендията е да им помогнем за това – да открием нови перспективи пред тези артисти. Ярки, различни, вдъхновени хора със смели решения, смели мечти и емоции – това са хора, които ни трябват."

Начин на кандидатстване

"Тази година е още по-подобрен начинът, по който се кандидатства. Това се случва изцяло онлайн през платформата "Culturama". Така хора от цяла България могат много лесно да подадат своите документи и да се представят по най-добрия начин." 

Направления

"Няколко са направленията – визуални изкуства, литература, музика, танц, театър и пърформанс. От тази година има и направление дигитални изкуства – за първа година има стипендия в тази категория. Новото време и новите условия, в които творят артистите вече, и всички таланти в тази област ни провокираха да направим и такава стипендия. Т.е. вече са 6 направления."

Ментори и таланти

"Недко Солаков, Красимира Стоянова, Галина Борисова, Явор Гърдев, Георги Господинов – все имена, високо стоящи в българската и световната култура. Правдолюб Иванов и Капка Кацарова също са били наши ментори. Тази година е малко по-различно. Решихме първо да излъчим стипендиантите и след това да намерим най-подходящите за тях ментори. Във фокуса сега са нашите степендианти, а не менторите."

Елица Христова подчерта, че се обръща внимание на самия артист – какъв е творецът и какъв е неговият потенциал. До 25 декември може да се кандидатства на платформата "Culturama.art".

Чуйте повече подробности от звуковия файл.

Снимки – "Culturama"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна