Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предупреждение за сняг и студ в Испания

Коледна украса в Мадрид, 3 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предупреждение за снеговалеж и студено време е в сила за над половината испански региони. Декември изненада испанците с отрицателни температури след поредица по-топли месеци от обичайните.

Отрицателните температури надминаха прогнозните стойности и в Леон вместо очакваните минус 5 беше измерена температура под минус 10 градуса. Кастилия и Леон е сред автономните области, за които важи предупреждението за сняг и студ, както и Каталуния, Арагон, Астурия, Навара.

За Андалусия има жълт код за дъждове. Лошото време засяга 8 от 17-те испански региона. На местата с по-висока надморска височина снежната покривка е около 5 сантиметра. През уикенда отвориха много от ски курортите.

Началото на студената вълна съвпадна с поредица почивни дни в Испания за Деня на конституцията на 6 декември. Доскоро времето в повечето региони беше много по-топло от обичайното. След горещо и сухо лято температурите и през октомври  останаха рекордно високи в цялата страна, като максималните бяха около 30 градуса. Топло се задържа и през ноември, но от 1 декември започна рязко застудяване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна