Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Близо 1,5 млн. лв. са постъпили в дарителската сметка на община Карлово за засегнатите от наводненията

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово
Снимка: Евелина Стоянова

Близо 1 милион и 500 хиляди лева са постъпили в дарителската сметка на община Карлово за домакинствата, засегнати от наводненията в началото на септември. Щетите са разпределени в 5 категории, като най-пострадалите домакинства ще получат по около 16 хиляди и 700 лева.

Общинският съвет на Карлово взима решение да бъде създаден обществен съвет за управление на даренията за подпомагане на пострадалото от наводнението население от община Карлово. Съгласно описа на щетите бяха определени общо 396 броя пострадали имоти, разпределени в пет категории, обясни кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов:

"За най-пострадалите 9 имота сумата е по 16 654 лева, втора група - 7994 лева, трета - 5660, четвърта група - 3297 лева. До момента хората са получили над 2500 кубика дърва. В събота пристигнаха бойлери и конвектори, днес пристигнаха 200 перални. До края на седмицата очаквам 200 комбинирани хладилника с фризери и 200 готварски печки, които ще бъдат разпределени през следващата седмица на пострадалите, но това не трябва да ни успокоява. Необходими са още средства за частните имоти".

В момента по график се раздават 1200 кубични метра дърва за огрев, осигурени съвместно от Пловдивската митрополия и Министерството на земеделието по инициатива на община Карлово. Раздаването ще продължи и в началото на следващата година, до изчерпване на заявеното от митрополит Николай количество.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.