Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Образователният сектор дебатира върху правилната формула за задържане на децата с чужд майчин език в клас

Снимка: Pixabay

20% от децата, които започват училище в България, говорят на различен майчин език от българския. Невладеенето на български език е сред най-честите причини тези деца да изостават от своите връстници. Те изпитват затруднения с усвояването на учебния материал и нови знания, чувстват се неразбрани и неуспешни. Това ги определя в много по-голяма степен като деца в риск от отпадане от образователната система. В открита онлайн дискусия “Как да подкрепим учениците с различен майчин език да учат уверено в училище?” на 6 декември (от 10 до 12 ч.) експерти и практици ще обсъдят как този проблем може да бъде адресиран в българските училища. 

По време на онлайн дискусията на 6 декември ще бъдат споделени полезни практики и опит в подкрепата на ученици с различен майчин език, това каза за Радио Варна Борислава Данева от Фондация „Заедно в час”, един от организаторите на събитието. 
"Дискусията е подходяща за учители и директори на училища, експерти от РУО, представители на общини и социални звена, които работят с ученици от езиковите малцинства, граждански организации и всеки с интерес по темата. Целта на събитието е да представи възможни решения на системно ниво и да сподели полезен опит за учители, институции и организации, които работят за подкрепа на ученици с различен майчин език", каза Данева.
Участие в онлайн форума ще вземат експерти и учители с ценен специализиран опит по темата, сред които са:
 • проф. Христо Кючуков, учен в областта на ромската и турската лингвистика и интеркултурното образование на ромските деца; 
 • доц. Атанас Атанасов, преподавател в Катедрата по български език към СУ „Св. Климент Охридски“ и ръководител на Катедрата по български език като чужд, където основните му усилия са насочени към екипната работа по създаване на интерактивен учебник по български език за чужденци; 
 • Вяра Михайлова, специалист по ранно двуезично развитие от сдружение EducArt, обучител на учители и автор на учебните материали “Четем с Ася и Явор”, част от проект “Разбираш ли езика на училището”;
 • д-р Анастасия Новикова, специалист по многоезичие и дидактика на езиково обучение от сдружение EducArt,  обучител на учители и автор на учебните материали “Четем с Ася и Явор”, част от проект “Разбираш ли езика на училището”;
 • Ваня Игнатова, старши експерт по български език и литература, РУО Силистра
По време на онлайн дискусията ще бъдат засегнати следните теми:
 • Какви са нуждите на учениците от езиковите малцинства?
 • Какви специализирани образователни ресурси същестуват и могат да са в помощ на учителите и учениците за обучението по български език и за цялостна езикова подкрепа през различните учебни предмети?
 • Какви са езиковите предизвикателства пред учениците и техните преподаватели – какво ни казват академичните изследвания и опита на терен?
 • Какви са възможните решения и последващи действия от страната държавни институции, училища и отделни учители.
Дискусията “Как да подкрепим учениците с различен майчин език да учат уверено в училище?” се организира като продължение на проект “Разбираш ли езика на училището”, който цели да улесни усвояването на българския език, като създаде и разпространи адекватни учебни материали за обучение по за учениците с различен майчин език. Проектът се реализира от 2020 г. от фондация “Заедно в час” и сдружение “EducArt”, а малко по-късно се присъединява като партньор и фондация “Тръст за социална алтернатива”. До момента експертите от трите организации вече са завършили диагностичните езикови инструменти за ученици от 2 до 12 клас и тяхната апробация в класни стаи.
Създадени са още:
 • специализиран буквар за ученици в начална степен и съпътстваща книга за учители;
 • интегрирана езикова подкрепа за ученици от 1-12 клас;
 • допълнителни материали за езиково подкрепящия учител по математика и по български език и литература в начална степен.
Всички създадени материали се разпространяват през сайта prepodavame.bg напълно безплатно. Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.