Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец

Снимка: Ани Петрова

Православната църква чества един от най-обичаните светци в християнския свят - Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Никулден е храмов празник на много църкви в цялата страна.

Денят е професионален празник на банкери, рибари и моряци. Имен ден имат над 192 000 българи.  Според празничната традиция за трапезата се приготвя шаран.

Животът на роденият през 3 в. Свети Николай накратко може да се опише като отдаден на Бога и изпълнен с чудеса в помощ на изпадналите в беда и нужда. Според църковните свидетелства и до днес неговото молитвено ходатайство никога не бива пренебрегвано и затова се смята, че след Божията майка, той е пръв застъпник за хората. Неслучайно, освен няколкото празници през годината, в седмичния богослужебен цикъл, за негова прослава е отреден четвъртък.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще отслужи архиерийска света Литургия в столичния храм „Св. Николай Чудотворец“ вкв. „Връбница“ с начален час 09:30.

С двудневни концерти Бургас празнува 30-годишнината от обявяването на деня на Св. Николай Чудотворец за празник на града. През целия ден на 5 открити сцени бургаски изпълнители ще озвучават с песните си централната част на града. На 5 пункта в града ще се раздава рибен курбан. Кулминацията на тържествата ще бъде Никулденския концерт. На него ще бъдат запалени светлините на коледната елха.

Празникът ще започне с тържествена Света литургия в храм „Св. Николай Чудотворец, след това ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на благодетеля на града Александър Георгиев - Коджакафалията. Ще се проведе и традиционната общинска сесия, на която ще бъдат наградени почетните и заслужили граждани на Бургас. С традиционен ритуал ще бъде почетена паметта на загиналите моряци и рибари. Петър Парушев - директор на общинския отдел култура, маркетинг и реклама - каза:

"В 11:45 ще започне традиционното литийно шествие, което завършва на моста, където се отслужва заупокойна молитва в памет на загиналите моряци и рибари и се хвърлят венци и цветя".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна