Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участници в кръгла маса: Колкото по-рано България се присъедини към еврозоната, толкова по-успешно ще се развива икономиката ни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колкото по-рано България се присъедини към еврозоната, толкова по-успешно ще се развива икономиката ни - тази позиция застъпиха участници в кръгла маса за готовността на страната ни за въвеждане на еврото от 1-и януари 2024-а година, организирана от Центъра за развитие и политики. Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Диана Митева коментира:

Много ни задаваха въпроси банките "за" или "против" еврото са. Това не е въпрос, на който трябва да отговарят банките. Това е политически въпрос, на който мисля, че достатъчно ясно всички последни правителства и управляващи са дали отговор – да, ние трябва бъдем член на този съюз, но ни е имаме по-тежката задача, всъщност, да извършим техническото преминаване".

Бившият вицепремиер Николай Василев коментира, че най-важната полза от членството в Еврозоната е международният авторитет за страната:

"Дали България е готова? България манталитетно и интелектуално е много готова още от въвеждането на валутния борд. Ние нямаме проблеми с валутния курс, нямаме проблеми с това хората да разбират какво е това евро". 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна