Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на двете общности в Кипър се срещат на коледен прием

Никос Анастасиадис (вдясно) и Ерсин Татар се видяха за първи път тази година през април на събитие на мисията на ООН
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Лидерите на двете общности в разделения Кипър - президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Ерсин Татар, ще се срещнат днес, което се случва едва за втори път тази година. Това ще стане в неформална обстановка по време на приема по случай коледните празници по покана на специалния представител на генералния секретар на ООН на острова Колин Стюарт.

Контактите на двамата лидери тази година са само на две социални събития, без никакви стъпки към рестартиране на прекратените преди повече от 5 години преговори по Кипърския въпрос.

Никос Анастасиадис и Ерсин Татар се видяха за първи път тази година през април, когато заедно присъстваха на събитие, организирано от мисията на ООН за участието на жените в мирния процес в Кипър.

2022 г. завършва в изключително влошен политически климат за преговорите, които са в задънена улица, посочват анализатори.

В срещи с европейски лидери през ноември президентът Анастасиадис настоя за по-активна роля на ЕС за деескалация на напрежението и възобновяване на преговорите за решаване на кипърския проблем в договорената рамка на ООН за федерация. Той призова Париж и Берлин да поемат инициативата за това.

В същото време кипърско-турският лидер и Анкара втвърдяват позицията си, че няма допирни точки за официални преговори и че такива могат да започнат само след признаването на суверенитета и равноправния международен статут на кипърските турци като отделна държава на острова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна