Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай смекчава ограничителните мерки заради Covid-19

NHC: Близо сме до завръщане към условията на живот отпреди пандемията

Смекчаването на мерките се отнася за цялата страна
Снимка: Ройтерс, архив

Китайските власти обявиха днес общо смекчаване на ограничителните мерки заради Covid-19, предаде Ройтерс. Това стана след безпрецедентни протести заради рестрикциите.

Националната здравна комисия обяви 10 нови мерки.

Заразените с коронавирус, които нямат симптоми или имат само леки признаци на заболяването, вече имат право да се лекуват сами под карантина у дома. Облекчаването на мерките включва и ограничаване на масовото тестване.

Мерките включват и стесняване на зоните с висок риск до конкретен обект, а не до цели общности, премахване на теста за масова полимеразна верижна реакция (PCR) и забрана за спиране на бизнеса в зони, считани за невисокорискови.

Експертът на Китайската национална здравна комисия (NHC) Лян Ваннян заяви в сряда, че страната е "близо до връщането" към условията на живот, които бяха в сила преди началото на пандемията от Covid-19.

На пресконференцията на агенцията заместник-ръководителят на NHC Ван Хъшън настоя, че нивата на инфекция и смъртност, регистрирани в Китай, остават най-ниските в света.

Междувременно Лян Ваннян добави, че здравните власти работят за подобряване на нивата на ваксинация в опит да преодолеят напълно пандемията.

Ройтерс определя това решение като най-силния сигнал досега, че Китай подготвя своето население да свикне да живее с Covid-19 и да последва останалия свят, който предприе отваряне след периода на пандемията.

От миналата седмица китайските власти, които стриктно прилагаха политика на нулев ковид, започнаха да казват, че коронавирусът вече не е толкова вирулентен.

Експерти вече твърдят, че Covid-19 не е по-смъртоносен от сезонния грип.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени